Rond de kaap Buciero

Wat je als buitenstaander in het Baskenland nooit moet doen, is opscheppen of bluffen. Zeg bijvoorbeeld niet dat je de tweehonderd en zoveel trappen naar het heiligdom van San Juan de Gaztelugatxe hebt bedwongen. Voor je het weet, sta je te poseren naast het bord op de foto boven deze post. Vlak voorbij dit bord, aan het einde van een bospad begint de letterlijk duizelingwekkende afdaling naar de vuurtoren van El Caballo. Zevenhonderd en drieenzestig trappen staat op het bord.  Maar tel ze niet, want je hebt alle aandacht nodig om niet naast de smalle traptreden te stappen en in de diepe kloof te verdwijnen. Ooit werden de traptreden in de rotsen  uitgehakt door de gevangenen van El Dueso. Het pad gaat bijna loodrecht naar beneden aan de waterkant van de kaap van Buciero bij Santoña. Aan het einde ligt het platform met de oude vuurtoren die niet meer in gebruik is.

De dodemansafdaling is een zijtak van de rondwandeling over de kaap langs vuurtorens en fortificaties die vroeger de baai van Santoña moesten verdedigen tegen piraten. Nu varen de vissersboten met hun vangst de baai binnen. Vooral met ansjovis, want dat is de lekkernij van Santoña. Het wandelpad begint bij het verdedigingswerk van San Martín, naast de residentie voor militairen. Nadat de ETA een autobom voor de residentie liet ontploffen, zijn de parkeervakken voor de residentie afgesloten. Dezelfde ETA bracht ook een beroemde inwoner van Santoña om het leven. In 1973 werd Carrero Blanco, generaal en vertrouwenspersoon van Franco in Madrid om het leven gebracht. Hij heeft een groot standbeeld gekregen aan de waterkant. Vanaf het water doet de vorm van de kaap aan die van Gibraltar denken. Een rots van kalksteen, begroeid met vooral eiken en laurierbomen. Een groot deel van de twaalf kilometerlange wandeling gaat door het bos.  Na de vuurtoren van El Caballo volgt de vuurtoren El Pescador. Inmiddels gaat het wandelpad langs de open zee en daarna bovenlangs een veldje waar in de zomer veel mensen naar toe komen om te barbecuen. Het is een bijzondere plaats met aan een kant het kerkhof en aan de andere kant de gevangenis van El Dueso. Er gaan trappen naar beneden, naar het strand van Berria. Na het veldje te zijn gepassseerd is er nog een bocht die de wandelaar weer terug brengt in de bewoonde wereld.

Etiquetas: , , ,

2 comentarios to “Rond de kaap Buciero”

  1. wijkwijn Says:

    Mooie beschrijving van uitdagende tocht. Komt jammergenoeg voor ons net even te laat. Afgelopen zomer lopend door een groot deel van Baskenland getrokken en namen daarbij na het veer Laredo-Santoña onwetend de dam over de slikken naar Escalante (oa. op zoek naar de boerderij en kerk van Barbara Blomberg, zoals hier eerder beschreven).
    Bij een volgende gelegenheid zeker ook eens deze ronding van kaap Buciero. ¡Sigue haciendo el buen trabajo!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: