De eerste tv-kok van Spanje

IMG_5532

Ze zijn even ontsnapt uit de keuken en roken nu een peukje achter de bronzen rug van hun grote baas. De jongens en meiden die hier op het muurtje genieten van hun pauze werken in het restaurant van Karlos Arguiñano in Zarautz. Omdat de kok een beroemdheid is in Spanje, is een fotostop bij zijn restaurant een verplicht nummer op een excursie langs de kust bij San Sebastián. In het hoogseizoen is het onmogelijk om voor de deur te stoppen. Het restaurant staat aan het strand en de straat waar het autoverkeer doorheen gaat is erg smal. Maar op een stormachtige dag in februari was het geen probleem. Toen ik het keukenpersoneel voor de deur gezellig zag keuvelen, moest ik gelijk denken aan een commentaar dat ik een dag eerder had gelezen op de site van vipgourmet,  http://karlos-arguinano.vipgourmet.com. Het gaat om de reactie die als kop heeft Nefasto, gevolgd door maar liefst drie uitroeptekens. Nefasto zou je in deze context kunnen vertalen als rampzalig. De schrijver van het commentaar laat geen spaan heel van het restaurant. Eerst krijgt het keukenpersoneel er van langs, omdat hij dat rokend aantreft bij de ingang van het restaurant. Misschien zijn het wel dezelfde medewerkers die hier op de foto staan. Ongepast vond de man. Ik ben het niet met hem eens. Waarom zouden ze bij de IMG_5536achterdeur weggedoken achter de containers met eetresten hun sigaret moeten roken. Het belangrijkste is toch dat ze een heerlijke maaltijd met een welgemeende glimlach op tafel zetten. Maar ook dat was niet hiet geval, vond de man. Als ik zelf op zoek ben naar een restaurant of hotel, lees ik zelden vooraf de reacties die op internet worden geplaatst. Soms zegt het meer over de schrijver dan over hotel of restaurant. Vind het zelf ook moeilijk om iemand een tip te geven voor bijvoorbeeld een restaurant in Bilbao, met het enorme aanbod dat er is. Als je wat meer reacties over het restaurant van Arguiñano opzoekt, vindt je veel lovende woorden. Bovendien is het er relatief goedkoop, zeker voor een restaurant van zo´n beroemde kok. Een menu kost 34,50 euro.

Arguiñano is zelf nauwelijks meer actief in het hotel-restaurant, ingericht in een stijlvol stadspaleis uit het begin van de 20e eeuw. Hij heeft het restaurant dat hij in 1978 opende in handen gegeven van zijn vijf zonen. Arguiñano heeft het waarschijnlijk veel te druk met zijn tv-werk. Hij was een van de eerste tv-koks in Spanje, had zijn eerste programma begin jaren negentig. en speelde bescheiden bijrollen in drie films. Iedere ochtend presenteert hij op de commerciële zender Antena 3 het programma Arguiñano in je keuken.  Inmiddels heeft hij op de buis gezelschap gekregen van een groot deel van zijn gastronomische broeders. Kookcompetities als Masterchef, Topchef of Pesadillas en la Cocina, de Spaanse versie van Herrie in de keuken, zijn populair in Spanje. Arguiñano heeft geen michelinster, zoals bijvoorbeeld zijn collega´s als Arzak en Berasategui in San Sebastián, maar Arguiñano weet zichzelf goed te verkopen. Met zijn joviale karakter en zijn grappen heeft hij niet alleen een trouw kijkerspubliek opgebouwd, maar geniet ook zijn restaurant veel faam. En maakt het helemaal niet uit waar zijn medewerkers hun sigaretje roken. 

 

Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: