Meteorologisch masochisme aan de groene kust

IMG_5534

Als een volleerd schermer probeerde de voorbijganger zijn paraplu naar de wind te steken. Dat viel niet mee. Op het plein leek de wind van alle kanten te komen om dan opeens vanuit onverwachte hoek toe te slaan. Het stukje doek getrokken over de iele metale sprieten hielp allang niet meer tegen de regen. Die sloeg er inmiddels van alle kanten onder. Het was nu vooral zaak om de paraplu heel te houden. De voorbijganger glimlachte toen hij zag hoe wij hem, schuilend onder de galerij van het plein, vol medelijden nakeken. Uit de glimlach sprak een gevoel van, het is niet anders, hier moeten wij het in het noorden mee doen. Weinig kwade gezichten op deze dag in San Sebastián. Regen en heel veel wind zijn de weerelementen die horen bij een winter aan de Cantabrische kust. Tot nu toe was het een tamme winter geweest, met temperaturen die meer bij de lente hoorden dan bij de winter. En nauwelijks regen. De groene kust kreeg een fletse kleur. Zo werden de winterdagen afgeteld en had de Cantabriër nog geen storm meegemaakt. Hij IMG_5539ging er steeds meer naar verlangen, naar die regen die striemt  in het gezicht, de wind die je lijkt op te tillen als je om de hoek van een gebouw komt. Noem het meteorologisch masochisme. En nu in de nacht van maandag op dinsdag landde de eerste storm op de Cantabrische kust. En uitgerekend op dinsdag was mijn eerste excursiedag van het jaar. Met drie toeristen naar Loyola, Getaria, Zarautz en San Sebastián. Zij hadden hele andere gevoelens, toen ze onder de galerij stonden te schuilen voor de regen. Maar ze waren dan ook geen Bask of Cantabriër, maar toeristen uit Brisbane en van Lanzarote en op die plaatsen werden dinsdag temperaturen gemeten van respectievelijk 29 en 22 graden. Daar stak de 8 graden waarmee San Sebastián het dinsdagmiddag mee moest doen, wel heel schril bij af. De regen en wind deed de gevoelstemperatuur nog verder dalen. Probeer dan nog maar eens uit te leggen aan buitenstaanders dat de mensen hier stiekem uitkeken naar dit weer.

Het leverde ook mooie plaatjes op. De hoge golven die dreigend op de kust afrolden. En boven de golven de nevel veroorzaakt door de wind die de schuimkoppen afkamde. Eigenlijk kwamen we voor dit spektakel net te laat aan bij de kust. De springvloed had zich gemeld in de nacht en vroege ochtenduren en had toen ook de meeste schade IMG_5538veroorzaakt. Vooral in Zarautz en San Sebastián, waar de golven een hoogte van bijna tien meter bereikten. Het water was door de glazen pui van een sportschool aan het strand van la Concha geslagen. Aan de Paseo Nuevo, de weg die achter de heuvel van Urgull loopt, was het lokaal van de fotografenvereniging zwaar getroffen. Toen wij de kust bereikten, was de zee zich al aan het terugtrekken. Surfers waagden zich weer op het water en de kustweg van Zumaia naar Zarautz was open, terwijl die bij zware stormen bijna altijd wordt afgesloten. Nu konden we nog genieten van de laatste uitspattingen van het natuurgeweld op de Cantabrische Zee. Het was ook nog droog, maar aan de horizon werd het steeds donkerder en de bewolking kwam steeds dichter naar de kust drijven, zoals op de foto boven deze post, genomen bij het strand van Zarautz, is te zien, De eerste druppels vielen toen we naar het uitzichtspunt op de heuvel van Igueldo liepen. Het gedruppel ging al snel over in een aanhoudende regen, waar die middag inderdaad geen einde aan zou komen. De oude wijk van San Sebastián gaf een trieste aanblik. Dat de stad dit jaar de culturele hoofdstad van Europa is, namen mijn gasten voor lief.  

Anuncios

Etiquetas: , ,

3 comentarios to “Meteorologisch masochisme aan de groene kust”

  1. Lourdes Cruz Says:

    Heel herkenbaar :-). In Nederland denkt men soms dat er in Spanje het hele jaar mooi weer is. Maar in het Noorden, bv. Cantabrië of Gallicië, kan het in de winter wel eens hard waaien en veel regenen. Het zijn wel erg mooie regio’s met prachtige landschappen!

  2. Lourdes Cruz Says:

    Echt waar? Ik kom uit Camagüey en een deel van de familie uit de Cararische eilanden! Kom je vaak in Camagúey?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: