Cruise-ervaringen in Bilbao

197

Anders dan in Venetië of Barcelona, om maar even in de sfeer te blijven van de vorige post, meren deze grote jongens keurig aan buiten de stad van Bilbao. Eigenlijk leggen ze helemaal niet bij Bilbao aan, want dit gedeelte van de haven ligt bij Getxo. Over de rivier is het nog zo´n veertien kilometer naar het centrum van de stad. Veel cruisegangers zijn daar niet van op de hoogte. De gemeente Getxo heeft daar slim op ingespeeld door een gratis pendelbus in te zetten naar het centrum van Getxo. Een service waar de nietsvermoedende toerist dankbaar gebruik van maakt, in de veronderstelling dat hij naar Bilbao wordt gebracht.  Maar dan nog blijven er voldoende toeristen over die via een touroperator een excursie boeken naar Bilbao of omgeving. Voor Bilbao is het nog een vrij nieuw fenomeen, waar de stad duidelijk nog aan moet wennen. De bussen stoppen en parkeren waar ze kunnen. In de tunnel bij het Guggenheimmuseum is altijd te weinig parkeerruimte. Bij de Arenal aan de rand van het oude centrum klagen de taxi-chauffeurs dat bussen hun standplaats inpikken. 

Mijn eerste ervaring met een cruise-excursie had ik afgelopen zomer. We waren met drie gidsen, per gids 42 deelnemers voor een tapastour door de oude wijk van Bilbao. Start van de excursie om 09.30 uur ´s ochtends. Nog geen uur later zat de groep aan een glas wijn en een pintxo. En dan mogen wij 199uitleggen dat dit een typisch gebruik is, behalve dan het tijdstip. Voor een andere touroperator mocht ik een paar weken later twee dames met hun dochters ophalen bij het cruiseschip The World. Het bijzondere van dit schip is dat de opvarenden eigenaar zijn van een appartement aan boord. Deze kajuiten kosten tussen de 1 en 5 miljoen euro.  Aan het einde van de excursie, toen ik ze terugbracht naar de haven, mochten de dames uit veiligheidsoverwegingen niet vertellen waar het schip morgen naar toe zou gaan. Onze excursie ging naar San Sebastián. Ze zagen de stad vanaf het uitzichtspunt van Igueldo, wandelden door het oude centrum en aten tapas. Op verzoek van de dames eindigden we de excursie in een cafetería met een zak churros, een bord met friet en een glas coca-cola. Lokale gebruiken zijn aardig, maar je mag je wortels toch niet verloochenen. 

200Het schip op de foto boven deze post had die dag gezelschap van een ander cruiseschip. Ruim zestig bussen stonden op de kade klaar om de toeristen naar Bilbao en omgeving te brengen. Een bus of acht ging naar het Guggenheim, anderen hadden als bestemming de oude wijk met tapastour, Gernika, de kust van Vizcaya of Castro Urdiales en de oude wijk van Bilbao. Met de laatste groep mocht ik op pad. Een thuiswedstrijd in mijn eigen Castro, al bleven we er maar kort omdat we ook nog de oude wijk in Bilbao moesten bezoeken. Slechts een uur was voor dit laatste bezoek uitgetrokken. Na een snelle wandeling door de wijk was er nog twintig minuten over om op de Plaza Nueva iets te drinken. Aan een Engels echtpaar vroeg ik of het hun eerste cruise-ervaring was. Ze knikten instemmend. It´s quite an experience, voegden ze er aan toe. Op de terugweg naar de haven, zagen ze vanuit de bus het Guggenheimmuseum. 

Anuncios

Etiquetas: , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: