Verticaal grazen

020

In Nederland zou het onmogelijk zijn om zonder in een vliegtuig te stappen de foto te maken die boven deze post prijkt. Geen enkele dijk is hoog genoeg voor deze ´luchtfoto´ . Misschien dat het ergens in de heuvels van Zuid-Limburg zou lukken. Deze foto is ook niet genomen in een Nederlandse polder, maar op Sâo Miguel, een van de eilanden van de Azoren. Ik kwam er voor het eerst en dit viel me het meest op. Nederlandse koeien, grazend op een van de eilandjes van de Portugese archipel die dobberen in het midden van de Atlantische oceaan. Naar Lissabon is het ongeveer 1400 kilometer, naar Newfoundland, zo´n 1900 kilometer. Misschien komt het wel omdat ik al zolang weg ben uit Nederland, deze affectie voor de Nederlandse koe. De natuurschoon van de Azoren  gaat met de kratermeren, geysers, parken, steile kliffen en hortensias waar je ook komt, natuurlijk veel verder dan wat koeien in de wei. Maar het valt wel op. Je hoeft je niet af te vragen wat koeien hier doen. Een rit 037over het eiland geeft antwoord op die vraag. Grazen en melk geven, waarmee later de heerlijke kazen van de Azoren worden gemaakt. Gelijk na de ingang van het restaurant van ons SRC hotel in Ponte Delgada staat een tafeltje met een grote variatie van de verschillende kazen. Kenners zeggen dat de kaas van het eiland Sâo Jorge het lekkerst is. De kaas hoor je eigenlijk na het diner te nuttigen, maar met het excuus van de goede Spaanse  tapas-traditie kun je de kaas ook als klein hapje voor het diner nuttigen.

De vraag wat koeien op de Azoren doen is niet zo belangrijk. Veel interessanter is het om te weten hoe deze koeien hier ooit zijn gekomen. Toen de Portugese zeevaarders de eilanden gingen koloniseren, hadden ze op hun schepen verschillende dieren van het vasteland meegenomen. Schapen, geiten, varkens en misschien ook al wel de koeien werden losgelaten op de verschillende eilanden. Na een jaar kwamen de Portugezen terug om te zien welke dieren zich het best hadden aangepast en met die dieren gingen de Portugezen veeteelt bedrijven. Voor de Nederlandse Holstein Friesian moet het een vreemde ervaring zijn geweest om opeens te moeten grazen op Saô Miguel in plaats van in de vlakke polders rond Bolsward of Olderberkoop. Nu moest er opeens verticaal worden gegraasd, tegen de hellingen op van het vulkanische landschap. Het zou me niet verbazen dat de eerste koeien die werden losgelaten, tijdens hun eerste graaspartijen zo naar de kust zijn gerold.

De koeien slaagden cum laude voor hun inburgeringsexamen en werden zelfs ingezet om de Spanjaarden van het eiland te houden. In het verhaal over de invasie van het eiland Texeira door een groep van 200 soldaten speelden de Nederlandse koeien de hoofdrol. Na de dood van de Portugese koning Sebastiaan had koning Filips II de troon van Portugal opgeëist. In Portugal werd de nieuwe 019koning geaccepteerd, maar niet op de Azoren. Daarop stuurde Filips II een kleine vloot, met op de schepen onder andere de schrijver Miguel de Cervantes en de dramaturg Lope de Vega,  naar de eilanden om zijn gezag ook daar af te dwingen. Toen de eilandbewoners de vloot zagen aankomen, werd ze al snel duidelijk dat ze die strijd nooit zouden winnen. In allerijl werd een grote kudde koeien bij elkaar gedreven en opgejaagd richting de plaats waar de Spanjaarden aan land gingen.  De Spaanse soldaten vluchtten naar hun schepen. Filips II moest nog twee jaar wachten om de inwoners van de Azoren onder de duim te krijgen.

Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: