De cijfers van de crisis

Se-agudiza-la-crisis-en-España (1)

De Spaanse politiek staat dit jaar in het teken van de verkiezingen. In Andalusië werden twee weken  geleden regionale verkiezingen gehouden. In mei zijn er verkiezingen in de gemeenten en veel autonome regio´s. In november gaan de Spanjaarden naar de stembus voor de landelijke verkiezingen. Vandaar dat bijna alle politieke activiteiten in het teken staan van de naderende verkiezingen. Premier Rajoy maakte afgelopen week overuren om verschillende openingen te kunnen bijwonen. Zo onthulde hij een kilometerpaaltje langs een snelweg  in de Riojastreek en bezocht hij een nieuw ziekenhuis in Santander. Dat ziekenhuis zal voor de patienten pas vanaf september de deuren gaan openen. De macro-economische cijfers zijn de regeringspartij van de PP gunstig gestemd. Het optimisme wordt vooral veroorzaakt door de waardedaling van de euro, waardoor de export is gestegen, en de daling van de olieprijs, die de productiekosten naar beneden heeft geschroeft. Uiteraard is dat niet de uitleg van de PP. Zij leggen de positieve cijfers uit als de vruchten die de Spanjaarden nu dankzij de hervormingen (bezuinigingen klinkt niet positief) mogen gaan plukken. Dat Spanje economisch, maar vooral ook sociaal nog lang niet genezen is verklaard, laten de cijfers zien uit een uitgebreid artikel in El País over de sociale kloof die in Spanje steeds groter wordt. El País gebruikte onder andere onderzoeksresultaten van het Rode Kruis en Caritas voor het verhaal. 

Één op de vier Spanjaarden, die deel uitmaakt van de actieve bevolking, is werkeloos.

Één op de drie werkelozen ontvangt geen enkele vorm van financiële bijstand.

Één op de twee jongeren heeft geen werk.

In 2014 werden iedere dag 120 mensen uit hun huis gezet. Het record dateert uit 2012 toen per dag 526 mensen op straat werden gezet.

2,3 miljoen kinderen leven onder de armoedegrens.

13 miljoen mensen dreigen onder de armoedegrens te raken of buiten de samenleving te vallen en 5 miljoen mensen dreigen van de straat te moeten leven.

1,3 miljoen personen ontvingen in 2014 een basispakket van Caritas. Dat zijn drie keer zoveel mensen als in 2007. 2,5 miljoen mensen klopten vorig jaar om verschillende redenen aan bij Caritas.

Op de index van sociale rechtvaardigheid van de Europese Unie haalt Spanje met 4,85 een onvoldoende.

Één procent van de bevolking bezit 27% van het kapitaal. Tien procent bezit meer dan de helft; 55%.

Deze sociale drama´s vallen de reiziger wellicht niet eens op, zeker niet voor degenen die afgelopen week in de Paasvakantie, door Spanje reisden. Het binnenlandse toerisme zit weer in de lift. De hotels liepen afgelopen week vol, zonder dat de Spanjaard met flinke kortingen moest worden gelokt. De terrassen zitten vol. Maar wie het dagelijks leven in Spanje van wat dichterbij meemaakt, vallen de sociale problemen snel op. Bij onze grote Eroski-supermarkt in Castro Urdiales stond een paar dagen geleden een dame met een boodschappentas bij de ingang van de supermarkt om levensmiddelen te bedelen. En in het centrum waren de ruiten van verschillende banken volgeplakt met leuzen tegen huisuitzetting. Een vriendin kon aan de slag als secretaresse bij een rijschool. De eerste twee maanden zou ze geen salaris krijgen en na die twee maanden zou ze een contract krijgen. Of niet.. In de krant doemen personeelsadvertenties op, waarin de nieuwe medewerker geen salaris wordt belooft, maar eten en onderdak. Spanjaarden met een vast contract zijn er sinds het uitbreken van de crisis gemiddeld 5 procent op achteruit gegaan. Bij tijdelijke contracten is het salaris bijna 20% gedaald. Wie gaat de sociale kloof dichten? De verkiezingen in Andalusië lieten zien dat de tijd van het tweepartijenstelsel voorbij is. Aan de linkerkant hebben de socialisten gezelschap gekregen van Podemos, een partij die is voortgekomen uit de 15Mei-beweging. Aan de rechterkant heeft Cuidadanos zich ontpopt als alternatief voor de PP. Cuidadanos, een soort D66, begon als partij in Catalonië, maar heeft in heel Spanje een steeds grotere aanhang. 

 

 

 

 

Anuncios

Etiquetas: ,

Una respuesta to “De cijfers van de crisis”

  1. Ad van der Neut Says:

    Dit is op Barcelona Revisited herblogden reageerde:
    Voor wie dacht dat de Spaanse crisis verleden tijd is…

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: