Kampioensschuit als museumstuk

In mijn post van 9 april beloofde ik op mijn weblog meer aandacht te gaan besteden aan Bilbao en echt niet alleen maar om de reis te promoten die ik samen met SRC-Cultuurvakanties aanbied in augustus. Meer informatie over die 6-daagse reis in diezelfde post. Omdat Bilbao veel meer is dan het Guggenheim alleen, staat deze post in het teken van een ander museum in de stad: het Maritiem Museum, waar tot eind september de kampioensschuit van Athletic de Bilbao kan worden bewonderd.

047

Wat Cibeles is voor Real Madrid, Canaletas voor Barcelona en Neptunus voor Atlético, dat is de Ría voor Athletic de Bilbao. Op het water worden de kampioenschappen gevierd in een ambiance die bij ons Nederlanders de herinneringen bovenhalen aan de legendarische rondvaart door de Amsterdamse grachten in 1988. De kampioensschuit voer twee keer uit; in 1983 en een jaar later, toen Athletic de dubbel pakte, dit jaar precies dertig jaar geleden. Duizenden mensen op de kade, en tientallen bootjes die de  trekschuit met de spelers omringden. Twee jaar geleden kreeg de schuit een nieuw laagje verf en heel voorzichtig werden de knopen uit de scheepstrossen gehaald, toen Athletic in één seizoen de eindstrijd haalde van de Spaanse beker én de Europa League. Maar beide wedstrijden werden verloren, athletic gabarrarespectievelijk tegen Barcelona en Atlético de Madrid. De Gabarra bleef aan de kade in de haven van Bilbao in Santurtzi en is nu overgebracht naar het Maritiem Museum, waar het op een werf ligt te poseren. De kampioensschuit is een museumstuk geworden. Want ook dit jaar zal de schuit niet uitvaren, al is de kans groot dat Athletic op de vierde plaats zal eindigen, een plaats die recht geeft om deel te nemen aan de voorronden van de Champions League. Dat is ook een feestje waard. In het museum heeft Athletic tot 28 september een eigen hoekje gekregen. Met videobeelden en krantenknipsels wordt aandacht besteed aan de laatste triomftocht van Athletic op de Gabarra.

Overigens is het een interessant museum, het Maritiem Museum van Bilbao. Niet zo verwonderlijk voor een stad die een rijk verleden heeft als havenstad. Vanaf de veertiende eeuw kreeg Bilbao het monopolie om handel te drijven langs de Ría. De wol van Castilië werd vanuit Bilbao verscheept. Voor de goede orde, een ría is een rivier die wordt gevoed door water uit zee. Een rio brengt het water vanuit het land naar de monding. De Ría was 049eeuwenlang de economische levensader van Bilbao. Het is ook niet voor niets dat de belangrijke gebouwen van Bilbao, zoals het theater van Euskalduna, het Guggenheim, het gemeentehuis, het theater van Arriaga, de overdekte markt en ook het Maritiem Museum aan de rivier staan. Het museum is een aanrader voor wie van modelbouw houdt. Er is een grote variëteit aan miniatuurschepen, waarvan de originelen ooit werden gebouwd op de werven van Bilbao of aanlegden in de haven. Buiten liggen de echte schepen, waaronder tot eind september dus de Gabarra. En daar op de kade staat ook La Carola. Als een statige ooievaar, met de snavel die wijst naar het wateroppervlak. Ze hebben haar vurig rood opgemaakt, haar maten zijn 60 bij 30 meter en ze is een hijskraan. Een stille, elegante getuige uit de tijd dat hier de scheepswerf van Euskalduna was.   De hijskraan kreeg de naam omdat er pal naast iedere dag een beeldschone blonde vrouw de rivier overstak. Haar naam was Carola en iedere keer als ze over de kade wandelde, draaide de hijskraan met haar mee. Carola is ook een museumstuk geworden, maar wie weet, zal zij ooit de Gabarra nog een keer langs zien varen.

 

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: