Het nieuws achter de krant

1377370312_809579_1377370897_noticia_normal

De kop boven deze post kun je bijna letterlijk opvatten. Een zondag, op een terras in Bilbao, met El País. Voor me een artikel over de uitbuiting van personeel in de horeca, en achter de krant een jonge ober aan het werk. Het is niet de ober van de foto, hierboven, die in El País werd gepubliceerd, maar hij had het kunnen zijn. Want onze ober is niet de oude, klassieke, chagarijnige Spaanse kelner, die zijn hele leven al in de horeca werkt. Onze ober lijkt ons een student, misschien net afgestudeerd. Zijn verhaal lezen we in de krant onder de kop: Twaalf uur per dag tafels bedienen voor 500 euro in de maand. In Nederland is werken in de horeca een echte studentenbaan, maar hier in Spanje met meer dan vijftig procent werkeloosheid bij de jongeren, is een baantje in de horeca soms een laatste strohalm.

Met gejuich werd in mei door de regering de daling van het werkeloosheidcijfer begroet, veroorzaakt door de start van het toeristenseizoen. Maar eenderde van de  contracten in juli waren zogenaamde minijobs, tijdelijk en voor maar een paar uur per dag. Al blijkt dat laatste in de praktijk niet zo te werken. Obers die voor 20 uur per week worden aangenomen, werken in de praktijk het drievoudige. Door untitledminder uren in het contract op te nemen, hoeft de werkgever minder geld aan sociale premies af te dragen. Een andere constuctie is dat obers als zzp´er worden ingehuurd. Of dat er stagiaires worden aangenomen, zoals bij een hotel op Mallorca, waar eenderde van het personeel uit stagaires bestaat.

Je zou het exploitatie van arbeidskrachten kunnen noemen; 500 euro in de maand en met Spanjaarden op het terras komt er aan fooi weinig bij. In landen als Cuba en Marokko leggen wij onze reizigers uit dat het salaris van het bedienend personeel voor een groot deel afhankelijk is van de opbrengst uit fooien. Misschien moeten we dat in Spanje ook maar gaan uitleggen.

Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: