Een storm in een glas wijn

cropped-BLOG

De storm schijnt al jaren te woeden, maar ik kwam daar onlangs pas achter, toen ik met mijn Baskische chauffeur in een bar stond in Burgos. Achter de toog hing een reclame voor een witte wijn met de tekst Chacolí con Ch. Mijn Baskische vriend zag de tekst en zei niets. Een dodelijke stilte. Daarna een schamper lachje. Een soort medelijden met de buren uit Burgos. Want chacolí komt niet uit Burgos en schrijf je niet met ch, zeggen ze in het Baskenland. Het is txakolí met tx en een k. De letter c bestaat niet in de Baskische taal. Laatst stond er een artikel in de krant over de verschillende onderwijsmodellen in het Baskenland. Daarin werden de modellen a, b en d genoemd, de letter c bestaat niet dus ook het model c niet. Terug txakolinaar de chacolí of txakolí. Het is dezelfde strijd die de Peruanen en Chilenen voeren over de herkomst van de pisco sour, waar ik eerder over schreef. De frontlinie ligt wéér bij de rivier de Ebro, waar in het verleden de Castiliaanse handelslieden belasting aan de Basken moesten betalen over hun goederen als ze de Ebro overstaken. Aan dat historische feit hebben de Basken nog steeds hun voordelige belastingsysteem te danken, de zogenaamde cupo. De Basken zeggen dat het gebied waar de txakolí vandaan moet komen is gemarkeerd, een denominación de origen, zoals de streken van Cognac, Champagne en Rioja. Maar in Burgos zijn ze het daar niet mee eens. Op de vruchtbare oever van de rivier de Ebro, in de buurt van Miranda de Ebro staat het bord van de foto boven deze post. De Baskische wijngebieden, drie in totaal, zijn wel gemarkeerd, maar zijn geen exclusieve wijngebieden, waar txacoli mag chacoli-termino-mirandaworden geproduceerd. Want ook uit wijngaarden in Burgos, Cantabrië en zelfs uit Chili komt deze zure witte wijn en mag men de wijn gewoon txakolí noemen, of zoals men dus in Burgos doet, Chacolí. Het is een bureaucratische strijd om een wijn die men in veel delen van Spanje nog te slecht vindt om door de gootsteen te spoelen. De witte wijn heeft een bleekgele kleur en smaakt behoorlijk zuur. De wijn wordt gemaakt van de hondarribi zuri druif. Omdat de zomers in het Baskenland mild zijn, is het suikergehalte in deze groene druif laag. Het alcoholpercentage schommelt rond de 10,5 en 12 procent. Om de wijn toch wat op smaak te brengen, wordt deze, net als cider, met een lange straal in het glas geschonken.  

Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: