De Peruaanse uitdaging

 

Als we dan toch plagiaat plegen, dan maar gelijk goed en ook de kop overnemen van de column die de Argentijnse journalist Andrés Oppenheimer twee maanden geleden schreef in de Argentijnse krant El Clarín. De verkiezingscampagne in Peru was toen net van start gegaan. Toen, in februari gingen de gematigde centrum-rechtse kandidaten nog aan de leiding in de opinie-peilingen. Alejandro Toledo stond op 28%, gevolgd door Keiko Fujimori (20%), Luis Castañeda (20%), Ollanta Humala (11%) en Pedro Pablo Kuczynski (5%). Nu, twee dagen voor de Peruanen naar de stembus gaan, zijn Keiko en Humala de favorieten, tot grote vrees van de gematigde centrum-rechtse kandidaten die vooral bang zijn voor Humala die ze zien als een handlanger van de Venezolaanse president Chavez. Al trok hij tijdens de verkiezingscampagne snel zijn rode hemd uit, toen hij in de eerste peilingen op 5 procent bleef steken. Zijn meer gematigde houding heeft zijn populariteit doen toenemen. Maar terug naar de column van Oppenheimer, in Lima zag ik overigens in een boekhandel een werk van de journalist met de alleszeggende titel: Basta de Historias, La Obsesion Latinoamericana con el Pasado y la Clave del Futuro, vrij vertaald: Genoeg over de Geschiedenis, De Latijns-Amerikaanse obsessie met het verleden en de Weg naar de Toekomst. Naast een voorbeschouwing op de verkiezingen, gaf Oppenheimer, die ook regelmatig voor El País schrijft,  in het tweede deel van zijn column een goede analyse van de ontwikkeling van Peru op dit moment. Hieronder een vrije vertaling uit een deel van zijn column.  

(..) ”Waarom steunen de Peruanen de centrum-rechtse kandidaten? Vooral omdat de economische situatie de laatste twintig jaar stabiel is en integreert in de wereldeconomie en dat heeft zijn resultaten opgeleverd. Een groot aantal Peruanen is uit de armoede gekropen. Volgens berekeningen van de Wereldbank is in de laatste tien jaar het percentage Peruanen dat onder de armoedegrens leeft gedaald van 54% naar 35%. Maar Peru is er nog niet bovenop. De laatste generatie presidenten die het land heeft geregeerd, verdient krediet omdat ze Peru op de goede weg wisten te houden, maar alleen op economisch gebied. Peru heeft geprofiteerd van de hoge prijzen van verschillende grondstoffen. En op het politieke vlak hebben de kandidaten van de centrum-rechtse partijen geprofiteerd van de populariteit van Keiko Fujimori in de rurale gebieden, waar ze  stemmen bij Humala heeft weggehaald. Maar Peru hangt, zoals de zakenman en schrijver Ben Schneider me vertelde, een nieuwe bedreiging boven het hoofd; die van zelfgenoegzaamheid.  Veel Peruanen vergissen zich door te denken dat het land verder kan groeien en de armoede verder kan terugdringen zonder veranderingen door te voeren in de economie en het onderwijs, vertelde Schneider me. Ik ben het met hem eens. De groei van Peru zal niet langdurig zijn als het land geen maatregelen neemt om het niveau te verbeteren in het onderwijs, technologie en infrastructuur om te kunnen concurreren op de  wereldmarkt. Op de concurrentie-index van 139 landen die het World Economic Forum in januari publiceerde, neemt Peru de 73e plaats in, Chile staat veertig plaatsen hoger. Uit een onderzoek van PISA, een organisatie die onderzoek doet naar de vaardigheden van studenten,  kwam Peru van de 65 landen op de 63e plaats uit. Van de Latijns-Amerikaanse landen die deelnamen, kwam Peru zelfs op de laatste plaats uit. Als het gaat om het inscrhijven van patenten, registreert Peru amper één patent per jaar, ter vergelijking; Zuid-Korea registreert er jaarlijks 8.800. Peru verdient, net als Chile en recent ook Brazilië, krediet door in te zetten op investeringen en een stabiele economie. Maar om definitief af te rekenen met de armoede moet de president die gaat winnen eerst afrekenen met het syndroom van zelfgenoegzaamheid om bovenstaande alarmerende cijfers te verbeteren.”

Anuncios

Etiquetas:

2 comentarios to “De Peruaanse uitdaging”

 1. Rob Says:

  Hallo leuke blog,vind het zeer mooi gedaan ,als ik dan toch een puntje van kritiek mag uiten is dit het volgende waarom staan er geen Spaanse dialogen of teksten op .nog een tip als je nog niet de Spaanse taal machtig bent dan zou ik voorstellen van een kijkje te nemen op volgende site
  http://WWW.de-taalknobbel.com ,momenteel bieden zij een super promotie aan dus allen daarheen
  Groeten
  Rob

  • danny Says:

   Hoi Rob, Bedankt voor je compliment. De blog is vooral bedoeld voor Nederlanders die iets meer over Spanje willen weten of die mij willen volgen op mijn reizen. Als ik veel Spaanse teksten zou gaan publiceren, zou ik waarschijnlijk de vraag krijgen of ik de teksten ook in het Nederlands kan vertalen. Niet al mijn lezers domineren de Spaanse taal, wie dat toch graag wil, stuur ik zeker naar jou!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: