Madrid wordt weer een stukje groener

 

Onder de voeten van deze wandelaar razen de auto´s over de M30, de binnenste ringweg van Madrid. Maar van deze drukke weg is niets meer te zien, sinds die in een tunnel ligt. Weg is de weg, verdwenen onder een prachtige groene corridor, die het centrum van Madrid met het grote park Casa de Campo verbindt. De man heeft zijn paraplu even kunnen inklappen op de paseo de colesterol, zoals deze wandelpaden ook wel worden genoemd.  Het is een regenachtige dag, het kwik komt nauwelijks boven de 12 graden uit en boven de 1500 meter is er kans op sneeuw, terwijl drie dagen geleden de zon nog aan een stralend blauwe lucht stond en de temperatuur opliep tot 25 graden. Net als deze man weerhield het ook mij er niet van om deze nieuwe lanen van Madrid eens te verkennen. Het werk is nog niet helemaal klaar, de plantsoenen worden nog bijgeharkt en ingeplant en nog niet alle bruggen zijn opengesteld. Maar dat zijn slechts details. Je kunt nu al vanaf de puente de Toledo naar de puente de Segovia wandelen en doorsteken naar het Casa de Campo, of doorlopen naar de Calle Ribera de Manzanares, de straat waarop de nieuwe lanen uitkomen.  

 

Aan de oostkant van de puente de Toledo is het nog niet zover. Daar is de wandelpromenade van het park van Arganzuela nog afgesloten. Er wordt nog gewerkt aan de zogenaamde puente Monumental, de spiraalvormige brug op de achtergrond van de foto hierboven en ook het strand dat daar aan de rivier moet komen is nog niet klaar. Madrilenen, en Spanjaarden in het algemeen, zijn meesters in het inrichten van de openbare ruimte. Er zijn speeltoestellen geplaatst, voetbalvelden en skatebanen aangelegd en op de plaats waar ooit de vrouwen de kleren wasten in de rivier zijn fonteinen geplaatst. En ook met de beplanting kijken ze niet naar de kosten. Waar in Nederland al snel wordt gekozen voor goedkope bodembedekkers die weinig onderhoud vergen, moet het er in Spanje vooral mooi uitzien. Want Spanjaarden zijn graag op straat, ook op deze regenachtige dag. Er is veel te doen geweest over het mega-project van burgemeester Gallardón. Maar waarschijnlijk zullen de meeste Madrilenen blij zijn met het resultaat. Madrid krijgt er aan de zuid- en westkant een groot groen gebied bij. De M30 was vooral de omwonenden een doorn in het oog. Ooit was het de eerste ringweg van Madrid, maar de uitdijende stad slokte de ringweg op en dat lot dreigt ook voor de twee andere ringwegen, de M40 en M50.  

Over iets meer dan drie weken, op 15 april moet het allemaal klaar zijn, een datum die uit politiek oogpunt goed is gekozen, want in mei vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats en burgemeester Gallardón kan met dit project natuurlijk goed scoren. Bij de puente de Segovia kwam ik de kandidaat van de socialisten, Jaime Lissavetzky, tegen die een persconferentie hield. Hij probeerde nog net niet de eer van het hele project op te eisen, maar hij wilde wel even laten weten dat er in de juridische afwikkeling van het project wel het een en ander mis was gegaan. En het had ook allemaal wel heel veel gekost. Maar die kritiek zullen veel Madrilenen voor lief nemen als ze straks heerlijk kunnen zonnen aan de rivier.  De groene oevers geven de rivier de Manzaneres meer uitstraling. En dat had de rivier ook wel nodig. De Madrilenen willen zich weleens schamen voor de rivier. Vol jaloezie kijken ze dan naar de Theems in Londen of de Seine in Parijs, terwijl hun rivier in de zomer soms bijna droogstaat.

Anuncios

Etiquetas: , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: