Het geheim van de Peruaanse keuken

Als je al bijna anderhalve maand het ene na het andere heerlijke gerecht krijgt voorgeschoteld valt het niet mee om nog objectief te blijven en kun je bijna niet anders dan beamen dat de Peruaanse keuken tot een van de beste ter wereld behoort. En dat werd onderstreept op de Fusion Madrid, waar topkok Gaston Acurio, als ambassadeur van de Peruaanse gastronomie uitgebreid werd gehuldigd.  Een gastro-imperio latino noemde Acurio zijn geboorteland op het kookevenement in de Spaanse hoofdstad.  Met mijn eigen keukenprinses probeerde ik gisteren op de markt het geheim van de Peruaanse keuken te ontrafelen. De Peruaanse keuken onderscheidt zich vooral door de ají; de gele, groene en rode pepers, op de foto boven de post, die in bijna ieder gerecht terugkomen en een pikante smaak aan de maaltijden geven. Bij iedere maaltijd verschijnt op tafel een schaaltje met een saus van ají, vooral de groene pepers . Ook heel scherp is de rocoto, links op de foto, die nog het meest lijkt op een rode paprika. En zo wemelt het op de markt van groenten en vruchten die je in Europa en in veel andere Latijns-Amerikaanse landen niet of nauwelijks tegenkomt. De verscheidenheid aan aardappels, die we sinds de 16e eeuw dankzij Pizarro ook in Europa kennen, is enorm. Bij de aardappelkraam keek de verkoopster me verbaasd aan, toen ik wat foto´s nam. Toen ik uitlegde dat ik een rondleiding kreeg over de markt en dat ik veel produkten die ik zag niet kende, mengde een  dame zich in het gesprek die me vertelde dat de aardappels die ze net had gekocht, moet opsturen naar haar dochter in Barcelona. Want met de Spaanse aardappels kun je geen goede papa rellana of  causa rellana maken. Daar heb je toch echt de canchan serrana en amarilla yema de huevo voor nodig. Hieronder een kleine foto-gallerij van een aantal produkten op de Peruaanse markt.

Maiz morado. De paarse mais wordt gekookt met kaneel, kruidnagel en de schil van ananas voor de chicha morada. De frisdrank, vaak nog aangevuld met citroen, suiker en stukjes appel, wordt vaak bij een dagmenu geserveerd.  Met een andere, gele, mais wordt ook een heerlijk maisbier gemaakt; chicha de jora.

Zapote. Een vrucht uit het oerwoud, die wordt gebruikt voor cocktails, maar ook uit de hand wordt gegeten.

Carambola (links) en maracuya (rechts). Beiden zijn bittere citrusvruchten, waar sap van wordt gemaakt.

Quitipsho, een van de vele soorten aardappel, die wordt verbouwd in de bergen op een hoogte van 3000 meter of hoger. De aardappel wordt onder andere gebruikt voor de pachamanca, een gerecht van varkensvlees met aardappel, dat onder de grond wordt bereid.

Coca-bladeren. Wordt openlijk verkocht op de markt en is voor veel meer geschikt dan het witte snuifgoedje. Kauwen op de bladeren helpt tegen hoogteziekte, evenals het drinken van mate de coca, een thee van de blaadjes.  

De cuy of cavia porcellus. Naast de cebiche, de rauwe visschotel, een van de nationale gerechten van Peru. Het beestje wordt meestal geserveerd als cuy frito, de gebakken cuy, of picante de cuy, waar de cuy wordt geserveerd in een saus van onder andere gemalen maní, een soort pinda´s en ají amarillo, de gele paprika. Het vlees bevat veel proteïne en is vetarm.

Eet smakelijk

Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: