De wortels van de Inca

Mijn reisgids noemt Peru het Egypte van Latijns-Amerika en nu we onder de felle zon door de zandbak rond Trujillo wandelen, kunnen we ons wel iets voorstellen bij die vergelijking. De brede kuststrook van Peru is een grote, droge woestijn. We bezoeken het opgravingsterrein van de Huaca de la Luna en de Huaca del Sol, de ruïnes van de tempels van de Zon en de Maan, uit de periode van de Mochica-cultuur, die zich afspeelde tussen 100 jaar voor Christus tot ongeveer 800 jaar na Christus. Tussen de tempels liggen de fundamenten van de woningen. Het is moeilijk voor te stellen dat het 60 hectare grote complex vroeger 15000 inwoners telde. De archeologen doen nog steeds hun best om het voor ons duidelijker te maken, want opgravingen en onderzoek zijn nog in volle gang. Naast het terrein werd vorig jaar een nieuw museum geopend, waar prachtige voorbeelden van onder andere keramiek, aardewerk en textiel van de Mochica-cultuur worden tentoongesteld.

De tempel van de Maan is 270 meter lang, 170 meter breed en 16 meter hoog. De tempel van de Zon heeft grotere dimensies, maar daar moet het archeologisch onderzoek eigenlijk nog beginnen. Piramiden heten de tempels in de reisgids, maar deze op elkaar gestapelde platformen zien er toch anders uit dan de spits toelopende tempels in Egypte.  Die andere vergelijking met Egypte maakt de reisgids natuurlijk niet vanwege het landschap maar vanwege het oudheidkundig verleden van Peru, waarbij de cultuur van de Inca´s een belangrijke rol speelt. Maar die beschaving is eigenlijk nog maar het puntje van de piramide om in Egyptische sferen te blijven. En dat geldt ook voor het werk van de archeologen. ´s Middags zien we aan de andere kant van Trujillo het terrein van Chan Chan, de hoofdstad van het volk van Chimú, met een oppervlakte van twintig vierkante kilometer. De conquistador Pizarro had het goed bekeken door de stad, genoemd naar zijn geboorteplaats in het Spaanse Extremadura, juist te stichten tussen de belangrijke steden van deze twee volkeren. Zo had hij het goud en zilver bijna voor het opscheppen. Maar de Spanjaarden lieten voldoende achter om de archeologen nog regelmatig voor verrassingen te plaatsen. In 1987 werd ten noorden van Trujillo, dichtbij Chiclayo, het koninklijk mausoleum blootgelegd van el Señor de Sipán. In het prachtig vormgegeven museum, dat in 2002 openging, wordt heel gedetailleerd de striptease van deze heer uitgebeeld. Laagje voor laagje werd hij ontdaan van zijn kleding en sierraden, die keurig opgepoetst in de vitrines staan te glinsteren. In dezelfde grafkamer werden ook de lichamen gevonden van zijn drie concubines, twee soldaten, een kind, een wachter, van wie de voeten werden geamputeeerd, zodat hij zijn post nooit zou verlaten, twee lama´s en een hond. De señor van Sipán was in het tijdperk van de Mochica een koninklijk, militair en religieus leider in de streek van Lambayeque. Veel symbolen uit de tijd van deze leider, maar ook uit de cultuur van de Chimú, zoals de katachtige, de slang en de condor, komen weer terug bij de Inca´s.    

 

Voor wie zich wil verdiepen in de cultuur van Peru zijn beide musea een aanrader en in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Inca-citadel Machu Picchu een oase van rust.

Anuncios

Etiquetas: , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: