Een nieuwe arm voor de astronaut

 

Hij is al bijna net zo beroemd als de kikker, de astronaut van Salamanca. En deze week is hij opnieuw in het nieuws, want de ruimtevaarder krijgt eindelijk zijn arm terug. In september sloegen een paar vandalen onder andere de arm van het beeldje af. Die wordt morgen teruggeplaatst door dezelfde kunstenaar die de astronaut in 1992 het levenslicht gaf in het rijk

gedecoreerde portaal van Palmzondag aan de noordkant van de kathedraal. Er zijn al veel verhalen bedacht, waarom die astronaut daar is geplaatst, maar de verklaring is heel simpel. Ooit werd besloten bij iedere restauratie een hedendaags symbool toe te voegen. In 1992, een jaar voor in de kathedraal van Salamanca de tentoonstelling Los Edades del Hombre werd gehouden, bedacht kunstenaar Miguel Romero om een astronaut toe te voegen, evenals onder andere een ooievaar, haas en rivierkreeft, symbolen van de lucht, het land en het water van Salamanca, en een draak (of is het toch een aap of een duiveltje?)  met een ijsje als symbool voor de studenten. Zo zijn er veel details terug te vinden in de zogenaamde plataresco-stijl. De stijl deed zijn entree in de 16e eeuw, toen de renaissance uit Italië was komen overwaaien. In Spanje vond men die architectuur veel te strak en te saai. Dus werden kerken en paleizen opgesmukt met een zeer fijne decoratie, een soort filigraan of zilverwerk, plata betekent ook zilver. Het beroemdste symbool zit verstopt op de gevel van de universiteit, de beroemde rana de la suerte, de gelukskikker. Iedere student die aan zijn studie begint, moet de kikker vinden, want alleen dan zal hij slagen. De kikker wordt ook gezien als het symbool van de zonde, zoals de zonden als achter de meiden aangaan en je iedere avond vol laten lopen met bier. Deze zonden moeten de studenten op de universiteit zien te overwinnen. 

     De studenten wordt het niet makkelijk gemaakt, want de kikker zit goed verstopt. Hier op de foto een detail van de gevel, het kapiteel van de rechterpilaar van de facade. Daar zijn drie doodskoppen geplaatst. Op de linker schedel zit de kikker. Minder bekend is de muzikant van de studentenbandjes, de tuna´s, die is afgebeeld op een van de portalen van de kerk van San Benito. Of het beeldje van Saturnus op een van de pilaren op het pleintje van Corillo. Als het Saturnus is, want soms valt het niet mee om te bedenken wat of wie er schuil gaat achter de symboliek. Net als de tekst die op de muur staat op een van de doorgangen naar de Plaza Mayor. Aquí se mato una muger. Rueguen a Dios por ella, año de 1838. Hier werd dus een vrouw gedood (of pleegde ze zelfmoord?) in 1838. De voorbijganger wordt verzocht om voor haar te bidden. Van het medaillon van Franco op de Plaza Mayor en de schelpen op het Casa de las Conchas tot het sterretje op het voorhoofd van de heilige Domenicus, overal zijn bijzondere details te ontdekken. Maar het is aan te raden omdat vanaf het voorjaar te doen, want tijdens deze winterdagen met de koude wind die door de dikste winterjassen blaast (en je ook merkt dat je op 800 meter hoogte woont) is het geen pretje om uitgebreid een gevel te analyseren of een astronaut een nieuwe arm te geven, vandaar waarschijnlijk ook de lege steiger naast de astronaut.   

 

Anuncios

Etiquetas: , , ,

Una respuesta to “Een nieuwe arm voor de astronaut”

 1. Debbie Says:

  Hola Dani:
  Wat zonde zeg dat ze dat astronautje gemolesteerd hebben! Gelukkig hebben wij ‘m nog in goede orde gezien! Hier is het ook koud en het blijft maar sneeuwen! Echt één witte wereld. En je wordt hier gek van de vuurwerkbommen, mijn ramen stonden net te trillen in de sponningen toen er eentje vlakbij afging.
  Vier je oud&nieuw in Salamanca op het plein? De eerste van de drie keren is al geweest toch geloof ik? Met de studenten was het niet?
  Leuk om je blog te lezen en zo allerlei leuke dingen te horen over Spanje!
  Un saludo, Debbie

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: