Het stationnetje aan de groene weg

De wagon zal niet meer voor- of achteruit gaan. Op het perron staan geen mensen met koffers, maar ze zitten op het terras. Er stoppen geen treinen meer bij het oude station van Luque, gelegen aan de N432 tussen Córdoba en Granada. Sterker nog, er ligt niet eens meer een spoorlijn. Het station is nu een cafetaria en restaurant en een aangename halte voor de fietsers die over de Via Verde de Aceite gaan, de groene weg van de olijfolie. In Spanje ligt inmiddels een netwerk van meer dan 1700 kilometer van deze groene wegen, verdeeld over 77 routes. De via verdes zijn in de plaats gekomen van oude in ongebruik geraakte spoorlijnen. Het initiatief werd in 1993 genomen door de stichting Spaanse Spoorwegen om de oude spoorlijnen van mijnbouwgebieden, in ongebruik geraakt smalspoor en spoorlijnen die wel werden aangelegd, maar waar vervolgens nooit een trein overheen reed, geschikt te maken voor fietsers, wandelaars, paardrijders, etc. De groene weg van de olijfolie die langs het stationnetje van Luque loopt is 56 kilometer lang en loopt van de rivier Guadajoz naar Navas de Selpillar, de zogenaamde route van de Subbética. Eigenlijk is dit de via verde del Aceite II, want het eerste deel van de route (Aceite I) begint 56 kilometer voor de rivier Guadajoz in de stad Jaén. Je hoeft maar een klein stukje te fietsen en het wordt duidelijk waarom de route de groene weg van de olijfolie heet. Overal langs de weg staan olijfbomen. Het pad loopt door het hart van de olijfoliestreek van Andalusië. Op de website van de stichting Spaanse spoorwegen, www.viaverdes.com, staat meer informatie over de groene wegen in Spanje en ook over de toekomstplannen, want in totaal liggen er in Spanje ongeveer 7600 kilometer verlaten spoorlijnen. Op de site staat niet dat je het stationnetje van Luque in het voor- en najaar beter kunt vermijden rond elf uur in de ochtend en vier uur in de middag. Dan verandert het treinstation in een busstation als alle touringcars er stoppen die van Granada naar Córdoba gaan of vice versa. Grote bewondering voor Nicol en zijn medewerkers die het iedere keer weer lukt om binnen een half uur grote groepen toeristen van een glas jus d´orange of een kop koffie te voorzien en ze ook nog met een blikje olijfolie, handcremes en zeepjes gemaakt van olijfolie en een tas met noga of amandelen weer naar de bus te laten gaan.    

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: