Met 300 kilometer per uur in een eend door Spanje

El pato wordt hij genoemd. De eend. En als je naar de gestroomlijnde neus kijkt, lijkt het ook wel de snavel van een watervogel. Hij is de trots onder de Spaanse treinen, de AVE, de Alta Velocidad España. De hogesnelheidstrein van Spanje. Weer een overeenkomst, een ave is ook een vogel. En de trein vliegt inderdaad over het spoor, al merk je daar niet eens zoveel van. Vanmiddag het traject afgelegd van Malaga naar Madrid. een afstand van ongeveer 530 kilometer in 2 uur en 35 minuten. Een stop onderweg, in Córdoba.
Het is comfortabel reizen. Ik had toeristenklasse geboekt, maar het nummer op mijn ticket wees me naar het treinstel Preferente, dus met krantje en lunch inclusief. Ik wilde er nog iets van zeggen, maar net op tijd schoot me de titel van een Spaans boek te binnen; beter om excuus vragen dan om toestemming; mas vale pedir perdón que permiso. Maar geen conducteur gezien, en de stewardessen die mee gingen aan boord, legden me in de watten, zonder verder iets te vragen. Alsof je in een vliegtuig zit. Al is met deze trein reizen eigenlijk veel comfortabeler. Je kunt tot twee minuten voor vertrek instappen en de bagage hoef je niet in te checken. Bovendien ligt het treinstation meestal in het centrum van de stad. En de treinen rijden negen van de tien keer stipt op tijd. Toegegeven, een vliegtuig gaat sneller, maar als je bij de reistijd ook de tijd optelt van het inchecken en het wachten aan de bagageband, dan is er niet zoveel verschil meer. Het enige probleem, voor wie de reiskosten niet kan declareren, is dat de AVE erg duur is. Een retourticket van Málaga naar Madrid kost 135,95 euro. Een vliegticket kun je, als je op tijd boekt, goedkoper vinden. Maar toch, de hogesnelheidstreinen zijn serieuze concurrentie voor de luchtvaartmaatschappijen die vooral binnenlandse vluchten aanbieden. Het netwerk breidt zich steeds verder uit. Het begon in 1992 met de verbinding tussen Madrid en Sevilla, nu gaat de trein ook naar Córdoba en Málaga in het zuiden, naar Toledo, naar Zaragoza, Lérida en Barcelona in het oosten en naar Segovia en Valladolid in het westen. En het netwerk wordt nog verder uitgebreid, onder andere naar Valencia. Daar ga ik morgen naar toe, met het vliegtuig. Kosten van het ticket; 53 euro, retour, alle overige kosten inclusief. Een stuk goedkoper, maar wel de onzekerheid of het vliegveld van Valencia open zal zijn, volgens de laatste berichten wel, maar toch. Dat is ook het voordeel van de AVE, die blijft ver onder de aswolk.
Anuncios

Etiquetas:

Una respuesta to “Met 300 kilometer per uur in een eend door Spanje”

 1. jenneke rombach Says:

  He beste Danny,

  Ik lees je website regelmatig, leuk hoor, en het houdt mij up-to-date!
  Wat je reisverslag over de AVE betreft: geweldig dat je aanstipt hoe je soms van het “verwen”toeval kunt genieten, want.. naar mijn beste weten, VERDIEN je het dan ook: echt een GIFT vanuit het omniversum.
  Hoe sukkelig zou het zijn om niet van het toeval?? te kunnen genieten.
  Op deze wereld zijn nog maar weinigen dit geluk bewust! Groetjes/Jenneke(van de reis 4 april j.l. Portugal)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: