Het graf en het paleis van de Hertog van Alva

Daar ligt hij dan. Fernando Álvarez de Toledo, de IJzeren Hertog van Alva, el Gran Duque de Alba. Verguisd in de Lage Landen, vergeten in Spanje. Hij heeft zelfs geen medaillon op de Plaza Mayor gekregen. Het is wel even zoeken naar zijn graf, verstopt in een kleine ruimte tussen de kloostergang en de kerk van Stefanus in Salamanca. Op de grafsteen zijn adelijke titels en heldendaden, maar niets over de bril (Den Briel) die hij verloor op 1 april. Met 10.000 soldaten was hij in 1567 vanuit Milaan vertrokken, over de Alpen en door de Rijnvallei, de route heet nog steeds de Spaanse weg, om op 22 augustus aan te komen in Brussel. Daar werden de graven van Hoorne en Egmont opgebracht om te worden geëxecuteerd. De boodschap kon niet duidelijker zijn, het moest afgelopen zijn met het idee om steun te zoeken bij de aanhangers van Luther  in Duitsland. Van 1567 tot 1574 regeerde de hertog met de houwdegen. In Haarlem joeg hij tweeduizend inwoners over de kling. Hij gijzelde Filips Willem, de zoon van Willem van Oranje en stuurde die naar Spanje. Het buitensporige geweld van de hertog werd met afgrijzen bekeken door veel raadgevers van koning Filips II die zagen hoe Spanje zich in een onmogelijke oorlog stortte met een van de belangrijkste handelspartners. Maar de hertog van Alva was niet meer te stoppen. 66 jaar na zijn dood zou bij de Vrede van Munster de 80-jarige oorlog worden beëindigd.
Dat de IJzeren Hertog uiteindelijk zijn laatste rustplaats kreeg in Salamanca (hij overleed in 1582), komt omdat zijn zoon abt was van het klooster van Stefanus en het hertogdom van de familie, Alba de Tormes, op een kleine 25 kilometer afstand van Salamanca ligt. Nog steeds heeft de familie een groot stadpaleis in het centrum van de stad, het paleis van Monterrey. De huidige hertogin Cayetana Fitz-James Stuart y Silva woont er niet. Ze woont in het palies  van Liria in Madrid, maar verblijft ook regelmatig in het paleis van Dueñas in Sevilla. Het is een bijzondere dame. Kijk alleen al naar de foto. En dan heb ik nog een voor haar sympathieke foto gekozen. Een paar jaar geleden zorgde ze voor opschudding door in badpak op het strand bij Marbella te verschijnen. Alleen de paparazzi smulden waarschijnlijk van die plaatjes. Ze had in die tijd ook nog een vriend, de 3o jaar jongere Alfonso Diez. Het zou liefde op het eerste gezicht zijn, al kun je daar na zoveel plastisch chirurgische ingrepen niet echt van spreken, het derde of vierde gezicht zou een meer passende uitdrukking zijn. De hertogin werd in maart 84 jaar.
Er wordt gezegd dat de hertogin een reis van het zuidwesten naar het noordoosten van Spanje kan maken over haar eigen grondgebied en volgens het Guinness Book of Record is ze de dame met de meeste adelijke titels ter wereld. Vorig jaar in oktober kon in Sevilla in het museum van de schone kunsten iets van de enorme rijkdom van de hertogelijke familie worden bewonderd, toen een deel van de schilderijencollectie werd tentoongesteld. In de loop van de geschiedenis verzamelden de verschillende hertogen en hertoginnen werken van Titiaan, José de Ribera, Luca Giordano, Ignacio Zuloaga, Sorolla, Romero de Torres. Het was voor het eerst dat het huis van Alva pronkte met de bezittingen.
In Salamanca is het bijna onmogelijk het paleis van Monterrey te bezoeken. Wie daar naar binnen wil, moet eerst naar de VVV op de Plaza Mayor of in het Huis met de Schelpen, daar een verzoekschrift invullen en dat vervolgens afgeven aan de deur bij het paleis. Toen wij dat twee weken geleden deden, ging de deur maar een klein stukje open en nam een jong meisje het formulier in ontvangst. Met een beetje geluk zijn we over een half jaar welkom.
Anuncios

Etiquetas: ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: