De straat op voor Garzón

Het is een ingewikkeld verhaal en eigenlijk niet uit te leggen, niet in Spanje en ook niet daarbuiten. De socialistische ex-premier Felipe González verwoordde het gisteren als volgt: ‘Wat hier speelt is niet uit te leggen, en wat niet is uit te leggen, kan niet terecht zijn.’ En dat zegt de man die zelf ooit nog bijna slachtoffer was van de dadendrang van superrechter Baltasar Garzón in de tijd van de affaire GAL, de antiterroristische beweging die tijdens het bewind van González met geweld probeerde de ETA uit te schakelen. Maar nu heeft links zich achter Garzón geschaard nu de onderzoeksrechter wordt aangeklaagd door een rechter van het Hooggerechtshof voor zijn pogingen om misdaden tegen de menselijkheid in het tijd van dictator Franco aan het licht te brengen. De aanklacht is ingediend door de rechts-extremistische organisaties Manos Limpias en Falange Española de las Jons, al moest de Falange gisteren afhaken omdat te laat de aanklacht bij rechter Varela werd ingeleverd. Voor Varela kwam dat goed uit, omdat vooral de Falange, ooit opgericht door José Antonio Primo de Rivera,  wordt gezien als een exponent van het Franquismo.

Gisteren gingen in Spanje in verschillende steden duizenden mensen de straat op om steun te betuigen aan Garzón, die als hij wordt veroordeeld twintig jaar uit zijn ambt wordt geheven. Het zal dan het einde betekenen van zijn loopbaan. Het Hooggerechtshof vindt dat Garzón buiten zijn boekje gaat omdat in 1977 een Amnestiewet van kracht werd. Maar van die wet profiteerden vooral degenen die aan de zijde van Franco stonden. In Spanje zijn nog steeds veel massagraven met slachtoffers van het regime van Franco. Alleen al in de Vallei van de Gevallenen, waar ook Franco ligt begraven, zouden bijna 33000 republikeinsgezinden anoniem zijn begraven.
In de optocht gingen de foto´s mee van slachtoffers van het Franco-regime, bekende Spanjaarden als de dichters Federico Garcia Lorca en Miguel Hernandez en de president van Catalunya tijdens de Spaanse Burgeroorlog, Lluis Companys, links op de foto.  Maar ook foto´s van onbekende Spanjaarden, meegedragen door kleinkinderen die bij Garzon aanklopten voor hulp om het lichaam van hun opa of oma op te sporen in een van de massagraven die er verspreid door Spanje zijn. En overal de rood-geel-paarse Spaanse republikeinse vlaggen, omdat ook de Tweede Republiek sneuvelde aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog. En zo staan de twee Spanjes weer tegenover elkaar. Juist nu in landen als Chili, Peru en Argentinië dictators, corrupte presidenten en generaals alsnog worden berecht, daar blijft Spanje worstelen met het verleden van Franco. Garzón dreigt nu het slachtoffer te worden van die worsteling.
Anuncios

Etiquetas: , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: