De dag dat Adriaan van Utrecht Dappere Jan liet onthoofden

Kwam hem voor het eerst tegen in Segovia, jaren geleden. De winkelstraat was naar hem genoemd, het theater aan de plaza mayor droeg zijn naam en midden in de stad stond een groot standbeeld van hem. Juan Bravo, of Dappere Jan. Had toen geen idee wie het was en vroeg het aan een voorbijganger. Een wat oudere man, strak in het pak, met de typische Castiliaanse trots in zijn ogen. Wat werd hij boos toen ik hem vroeg wie toch Juan Bravo was. Of ik nooit had opgelet bij de geschiedenislessen. Pas toen ik uitlegde dat ik uit Nederland kwam, werd hij rustiger en kon het niet nalaten op te merken dat een landgenoot van mij een grote rol had gespeeld bij de dood van de Castiliaanse held Juan Bravo.
Terug naar de 16e eeuw. Na de dood van koning Ferdinand van Aragón wordt de jonge prins Karel van Gent benoemd tot de nieuwe koning van Castilië en alle gebieden die daarbij horen, over Spanje werd toen nog niet gesproken. Er was een andere troonpretendent, Juana, de dochter van Ferdinand en moeder van Karel, maar zij was waanzinnig verklaard na de dood van haar echtgenoot Philips de Schone en door haar vader opgesloten in een klooster in Tordesillas. Het zou het einde betekenen van een koningshuis van Spaanse komaf, want na de Oostenrijkse Habsburgers kwamen de Franse Bourbons.
De eerste keer dat Karel naar Spanje kwam, sprak hij nauwelijks Spaans en liet zich omringen door raadslieden uit Duitsland, die alle belangrijke posities overnamen van de Castilianen. Toen Karel ook nog eens belasting ging innen in Castilië om zijn oorlogspolitiek te kunnen betalen, was de maat vol bij de Castiliaanse bourgeoise. De belangrijke kapiteins verenigden zich, zochten eerst nog steun bij Johanna de Waanzinnige en kwamen vervolgens in opstand. Op 23 april 1521 versloeg het leger van Karel de zogenaamde Comuneros en liet de drie belangrijkste leiders, Juan Bravo uit Segovia, Juan de Padilla uit Toledo en Fransisco Maldonado uit Salamanca, onthoofden. Het 19e eeuwse schilderij hier links  afgebeeld is van Antonio Gisbert.  Adriaan van Utecht die als vertrouwenspersoon van keizer Karel V naar Castilië was gestuurd, maakte het van dichtbij mee en zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de beslissing om de rebellen ter dood te veroordelen.  Op de plaats van het slagveld bij het kleine plaatsje Villalar, in de buurt van Tordesillas, werd vandaag de Dag van de Autonome Regio Castilië en León gevierd. Een eerbetoon aan de opstand van de Comuneros. Een opstand die door sommige geschiedkundigen wordt gezien als de eerste revolutie in de moderne geschiedenis tegen de kerk en de koning.  
Anuncios

Etiquetas: , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: