Een hotel aan de Gran Vía

Een hotel in het centrum, in steden als Sevilla en Barcelona is het door de hoge prijzen tussen april en oktober bijna onmogelijk, maar in Madrid kan het gelukkig nog wel. En hoort het ook bij een reis die Madrid en Castilië heet. Als je een stad wilt beleven, moet je er ook ´s avonds zijn en niet aan het einde van de excursiedag naar een hotel buiten de stad gaan. Ook dit jaar, tussen april en oktober, logeren we met SRC in hotel Gaudí aan de Gran Vía tegenover de beroemde bar Museo Chicote, waar  vele wereldsterren hun cocktail dronken.
De GranVía is jarig. Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de grote weg werd aangelegd als verbinding tussen het oosten en westen van Madrid en om de verkeersdrukte op Sol te verminderen.
Op de Gran Vía moet je omhoog kijken, om niet te hoeven zien, wat in andere steden ook is te zien, dezelfde winkels, dezelfde merken. Het zijn juist die bombastische gevels, ontworpen in de neo-stijlen van barok, renaissance en classisisme  die de Gran Vía, maar ook Madrid groot hebben gemaakt. In Barcelona wordt de hoofdstad nog wel eens een dorp van schaapsherders en geitenhoeders genoemd en in het Madrid van de Habsburgers ligt het gemeentehuis ook aan de plaza de la villa, het dorpsplein. Maar mocht Madrid dat dorpskarakter ooit hebben gehad, met de inrichting van de Gran Vía was dat voorgoed verleden tijd. Aan de straat werd in 1929 de eerste wolkenkrabber van Europa geopend, het 88 meter hoge gebouw van Telefonica. Verder veel theaters, bioscopen en restaurants. De plaza de Callao werd zelfs het Picadilly Circus van Madrid genoemd. Aan het plein staat de bioscoop Cine Callao en het Edificio Capitol met de neonreclames, nu alleen nog maar die van Schweppes overigens. De eerste McDonalds van Spanje werd in 1981 aan de Gran Vía geopend en vanaf dat moment verloor de straat een groot deel van zijn Madrileense karakter. Veel bioscopen en theaters zijn verdwenen. Doña Manolita is er nog wel. De beroemdste loterijverkoopster van Madrid, waar mensen al weken voor de trekking van de kerstloterij lang in de rij staan. En in bar Stop Madrid in calle Hortaleza vertelt een ingelijste krantenpagina het verhaal van de stierenvechter Fortuna, die ooit op de Gran Via een losgebroken stier overmeesterde.  
Nu geen stieren meer op de Gran Via, maar dat betekent niet dat er geen gevaar op de loer ligt. Juist omdat veel toeristen omhoog kijken om de gevels te bewonderen, zijn er veel zakkenrollers actief.
Ik beleef nu de Gran Via vanuit mijn hotelkamer, met uitzicht op de straat, drie dubbele ramen houden het verkeerslawaai niet tegen. Maar altijd beter dan op het vliegveld wachten tot het luchtruim weer opengaat en mijn gasten naar huis kunnen. Dan is zo´n spontane verlenging van de vakantie in het centrum van Madrid een stuk aangenamer.
Anuncios

Etiquetas: ,

Una respuesta to “Een hotel aan de Gran Vía”

 1. Martin Says:

  Mooi artikel Danny.
  Ga ik thuis eens rustig lezen.
  Eerst de busreis. 😉

  Dank voor deze mooie zondag succes verder.
  Vooral ook de gezellige maaltijd zal ik niet snel vergeten.

  groet Martin

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: