Het feest van de hoerenpriester

Het feest van Padre Putas. Of eigenl¡jk heet het feest, Lunes de Aguas, Watermaandag, of nog preciezer, Lunes cruzando las aguas, op maandag het water oversteken. Het is een traditie die teruggaat naar de zestiende eeuw, naar het tijdperk van de strenge, religieuze vorst Filips II. Hij besloot dat tijdens de Vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, alle hoeren de stad Salamanca moesten verlaten. Ook de studenten moesten zich aan de regels van de kerk houden, veertig dagen even geen vertier.
Op maandag, een week na Pasen waren de prostituees, die zich al die tijd ophielden aan de andere kant van de rivier de Tormes, weer welkom in de stad. Een pater werd belast met de taak om de dames van plezier het nieuws te brengen. In zijn roeibootje stak hij de rivier over, en achter hem aan roeide een volledige Spàanse armada van mannen, die de dames weer naar de overkant brachten.
En die traditie vierden we vandaag opnieuw. Een traditie waar geen hoer of priester meer aan te pas komt. Maar wel een excuus om kantoren, winkels en scholen om twee uur ´s middags te sluiten en met familie en vrienden naar de rivier te trekken met de zogenaamde hornazo, een enorme koek uit de oven, gemaakt van stevig deeg, gevuld met ham en chorizo. Een stevige picknick als merienda, het tussendoortje tussen de comida en de cena, de middagmaaltijd en het avondeten. Maar met een paar stukken van die enorme koek rond een uur of  drie hoef je later op de avond niet meer te eten.

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: