Het fietspad van Lissabon

Het is even zoeken tussen de vervallen loodsen, de hijskranen en de bouwputten. Maar na het passeren van deze hindernissen ligt daar aan de Taag het fietspad van Lissabon, de ciclovia, zeven kilometer fietsplezier van de Cais de Sodré naar Belém. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk draait  Lissabon haar gezicht naar de Taag. In de jaren negentig deed Barcelona dat ook, met heel veel succes.

Al fietsend blijkt dat er nog wel het een en ander moet gebeuren. Vooral rond de Cais de Sodré, waar het kilometer nulpunt van de route ligt. En soms gaat het pad nog achter vervallen loodsen langs. Al zijn al heel veel vervallen loodsen inmiddels ingericht als  café of restaurant. Vlak voor de 25 Aprilbrug ligt As Docas, ooit een rij loodsen naast elkaar, nu een van de meest trendy uitgaansgelegenheden van Lissabon. ´s Middags lopen de terrassen vol. Het is wel even wennen aan het geluid van het verkeer dat over de 25 Aprilbrug gaat, alsof je op een Formule 1 circuit bent. ´s Nachts wordt dat geluid ruimschoots overstemd door de muziek die uit de clubs dreunt.
Vanaf As Docas begint ook het mooiste stuk van de route, over de kade van Belém. Ooit de plaats vanwaar de karvelen vertrokken naar de koloniën. De Torre de Belém en ook het enorme klooster van Jerónimos herinneren nog aan die tijd. Het eindpunt van de route ligt bij de uitkijktoren. Uitkijken is het ook voor de fietsers, vooral tussen het monument voor de ontdekkingsreizigers en de Torre de Belém, waar veel toeristen even de bus uitmogen om een foto te maken en geen oog hebben voor het fietspad. De weg kan na aankomst bij de toren nog vervolgd worden aan de andere  kant van de Taag.  Bij de Doca de Belém, wel weer even een stukje terug, in de buurt van de oude electriciteitscentrale, kun je de veerpont nemen en aan de overkant de route vervolgen langs de costa de Caparica, waar ook een heerlijk strand is.
Vlak voor de oude electriciteitscentrale staat een mooi monument voor de beroemde fadozangeres Amália Rodrigues.  Ze kijkt over de Taag, de rivier waaraan ze zoveel inspiraties ontleende. Op steeds meer plaatsen langs de Taag kun je nu net als Amália mijmerend aan de waterkant vertoeven.  
Dicht bij het startpunt van het fietspad, aan het Largo Corpo Santo is BikeIberia waar voor 14 euro per dag een fiets kan worden gehuurd. Na een uurtje fietsen langs de Taag, lokt het om ook de stad in te gaan, maar de steile straten die vanaf de kade de barrio Alto inlopen, doen dat enthousiasme al snel temperen. Lissabon schijnt gebouwd te zijn op zeven heuvels. Dan maar blijven mijmeren aan de Taag.
Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: