Picasso was hier

Het water was nog te koud om te zwemmen. Maar de zon prikte voldoende en de chiringuito, de strandtent, waar we net hadden gegeten, had een paar ligstoelen uitgestald om na het verorberen van de inktvis, de hondshaai en goudbrasem en de heerlijke witte wijn uit de streek van Reuda, van een siesta te genieten. De processies en de paasdrukte van het centrum waren opeens heel ver weg. Dat is het grote voordeel van een stad aan zee. Strand en cultuur zijn altijd dichtbij. Barcelona heeft dat en Málaga ook. Maar de meeste toeristen die aankomen op het vliegveld van Málaga slaan direct rechtsaf richting de badplaatsen aan de Costa del Sol, zoals Torremolinos en Fuengirola. Málaga is het lelijke eendje van de steden in Andalusië. Het valt ook niet mee om cultureel op te boksen tegen steden als Córdoba, Sevilla en Granada. Moet ook eerlijk toegeven dat mijn reisorganisatie SRC een bezoek aan de stad niet in het programma heeft op de rondreis door Andalusië. Alleen als Transavia weer met onmogelijke aankomst- of vertrektijden op de proppen komt, gaan we soms even Málaga in.
Málaga wil de toerist meer bieden dan een vliegveld, dichtbij de stranden en doet dat vooral met Picasso, die op 25 oktober 1881 in Málaga werd geboren. Zijn geboortehuis staat aan het plein van Merced. Een heerlijk plein om ´s ochtends te ontbijten, voor een habbekrats heb je er een ontbijtmenu, kopje koffie, verse jus d´orange en een toast met tomaat, olijfolie en ham. Van het plein af, de straat van Granada in, staat de kerk van Santiago waar Picasso werd gedoopt en daar weer om de hoek is het Picassomuseum. Het zijn niet zijn beste werken die daar zijn vertegenwoordigd. Het museum heeft meer sobras (restjes) dan obras (meesterwerken), volgens Raúl.
Málaga heeft zich kandidaat gesteld om in 2016 culturele hoofdstad van Europa te worden en heeft in Spanje onder andere concurrentie van Burgos, Cáceres en Córdoba. Dus moet de stad cultureel wel iets te bieden hebben. Picasso was het begin. Nu komt er ook een museum met een deel van de collectie van Carmen Thijssen Bornemisza. De omgeving van de haven wordt opnieuw ingericht en het Romeinse theater en Moorse alcazaba en Gibralfaro zijn gerestaureerd. 
Maar zoek niet alleen cultuur in Málaga. Onze wandelingen door de stad, of dat nu via de Paseo del Parque en de winkelstraat van Larios is of vanaf de plaza de Merced, eindigen altijd in het smalle zijstraatje, ben weer de naam vergeten, van de straat van Larios bij de bodega Quitapenas. Nog nooit zulke lekkere gambas rebozadas, gepaneerde garnalen, gegeten als daar. Heerlijk om daar in maart, als we in Salamanca nog met dikke jassen en sjaals de straat opgaan, op een kruk aan een wijnvat, die buiten voor de bar staan, een hapje te eten.    
Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: