Op pad met De Rijke en De Allerheiligste Liefde

Woensdag, 19.23 uur, de Real Excelentísima, Muy Ilustre y Venerable Cofradía de Culto y Procesión de Nuestro Padre Jesús Nazareno titulado el Rico y María Santísima del Amor oftewel De Rijke en De Allerheiligste Liefde zijn klaar om te vertrekken. De enorme baldakijn met het beeld van Maria wordt door 242 mannen gedragen, onder de baldakijn van Christus gaan de schouders van 224 mannen. Voor ze op weg gaan wordt ze vanaf het balkon nog een saeta toegezongen, een dramatische klaagzang. Onderweg zal op het plein van de bisschop een gevangene zijn vrijheid terug krijgen. Want daar staat El Rico voor, Rijk , Groot en Almachtig in Majestueuziteit en Barmhartigheid.

Donderdag, 03,24 uur, de dragers kijken de omstanders met holle ogen aan. De gezichten zijn vertrokken van de pijn. De Rijke en De Allerheiligste Liefde zijn weer terug in de straat van Victoria, bijna acht uur later. De rondgang door Málaga zit er bijna op. Nu nog de baldakijnen naar elkaar toe draaien voor de finale.  De baldakijn gaat verder omhoog, niet langer op de schouders maar op de handen van de uitgestrekte armen. Het laatste kunststukje voor de hele stoet verdwijnt in de tinglao, een soort garage, waar de tronen worden geparkeerd. De beeden zullen de volgende dag worden teruggebracht naar de kerk van Santiago, waartoe dit broederschap behoort.
Het was een van de zes processies die woensdag door de straten van Málaga ging. En zo gaat het iedere dag van palmzondag tot paaszondag. Heel Málaga is in de ban van de Semana Santa. We hoeven de wijk niet uit om de processies te zien langskomen. De processie van de Rijke begon in de straat bij ons achter. In een barrio popular van de stad, een echte volkswijk. En daar komen nooit zoveel rijken, maar zie je hippies en studenten, zijn er kraakpanden en belwinkels voor immigranten. Hier is de devotie niet zo zeer religeus maar liefdevol naar menselijke maat. Roept er iemand; wat zeggen we tegen de Maagd? en weerklinkt het: Guapa!!!!!, vrij vertaald, lekker ding. Dindag kwam ook El Rocío door onze buurt.  Zij is La Novia van Málaga, de Vriendin, of beter gezegd de Verkering of Aanstaande Bruid. En vannacht, in de zogenaamde Madrugá, is het de beurt aan La Esperanza, de Hoop. Uren voor die enorme slagschepen langskomen zullen de mensen al klaar staan langs de straat. Want processies kijken is vooral geduld hebben. Maar wie niet zozeer vooraan hoeft te staan, kan tijdens de processie ook gewoon ergens gefrituurde vis, pescaíto frito gaan eten, in het programmaboekje kijken hoelaat en waar de processie gaat langskomen en dan aansluiten in de achterste rij. Als Nederlander kijk je dan toch nog overal boven uit.
Anuncios

Etiquetas: ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: