Schoonvader vs schoonzoon

Na negen reizen over Cuba ken ik inmiddels het oeuvre wel van de verschillende Cubaanse gidsen, maar toch zijn er altijd wel wat verhalen die buiten Cuba nauwelijks bekend zijn (meestal is het door de Cubaanse censuur trouwens andersom). Zoals het verhaal over het eerste huwelijk van Fidel Castro, waarover ik trouwens in Spanje ooit weleens iets had gelezen.  
De aanleiding was een verhaal over het handelsembargo dat volgens mijn Cubaanse gids vooral door de Cubaanse lobby in Miami in stand wordt gehouden. George Bush jr. won zijn eerste verkiezingen mede dankzij de Cubaanse gemeenschap en de hertelling in Florida, waar Jeb, zijn broer, gouverneur was.
Die lobby heeft zijn tentakels verspreid tot in het Amerikaanse congres. Drie Cubanen zijn daar vertegenwoordigd, waarvan twee leden volle neven zijn van Fidelito, de zoon van Fidel uit zijn eerste huwelijk met Mirta Díaz-Balart. Lincoln en Mario, zonen van Rafael jr., broer van Mirta, moesten tot 1955 oom tegen Fidel zeggen. De foto´s komen van Democratic Underground, een site waar de Republikeinen regelmatig op de hak worden genomen, dat verklaart ook het onderschrift bij de foto´s,  Lincoln Diaz-Balart with two stupid friends, and with
his absurd fellow Congressman brother, Mario Diaz-Balart.
 
De vader van Mirta, Rafael Diaz Balart was vertegenwoordiger van de Amerikaanse Fruit Compagny en schopte het tot minister van Binnenlandse zaken tijdens de dictatuur van Batista.  In 1955 hield hij in het Amerikaasne congres een speech tegen de amnestie die Fidel zou krijgen, na de aanval op de Moncada kazerne in 1953.
Fidel zou tijdens het huwelijk (de huwelijksfoto komt overigens uit El Periódico de Catalunya) geen enkele moeite doen om uit te groeien tot ideale schoonzoon. In hetzelfde jaar dat Rafael zijn toespraak hield, scheidden Fidel en Mirta. Volgens mijn gids op uitdrukkelijk verzoek van Rafael Diaz Balart. Maar er is ook een verhaal dat Fidel in de gevangenis liefdesbrieven schreef aan de revolutionaire Natalia Revuelta en dat een van die brieven per ongeluk bij Mirta werd bezorgd.
Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: