Boerengidsen en kalendergidsen

Een reis(bege)leider op Cuba wordt bijna altijd vergezeld door een lokale gids. Slechts een enkele Nederlandse reisorganisatie stuurt zijn reis(bege)leider alleen op pad. Mijn reisorganisatie SRC werkt wel met gidsen die me bij aankomst altijd opwachten op het vliegveld in hun rode, soms inmiddels ietwat verschoten, Cubanacan-polo.
De gidsen zijn er in alle soorten en maten. Je hebt de zogenaamde guajiro-guías, de boerengidsen, meestal uit de streek van Holguín, die alles weten over de landbouw en tijdens de soms uren durende ritten over het platteland niet verder komen dan ‘look citrus, look ananas, look mango’. Je hebt er ook die direct na vertrek in de ochtend een ellenlang verhaal afsteken en dan de rest van de dag hun mond niet meer open doen. En de guias animadoras, die de reizigers vooral salsadansend vermaken en er niets op tegen hebben om even een oranje leeuw op het hoofd te zetten.
De gids die ik nu bij me had, overigens niet de gidsen van de twee foto´s, was een guia-calendario, de kalendergids, uitblinkend in exacte data en jaartallen van vooral heldendaden uit de onafhankelijksstrijd en de revolutie . Het is overigens een fabeltje dat Cubaanse gidsen geen kritische verhalen over het regime tegen de reizigers mogen vertellen of dat ze lid zijn van de Veiligheidsdienst. De gidsen worden wel regelmatig bijeen geroepen en krijgen van de verschillende ministeries uitleg over nieuwe projecten, die ze kunnen doorvertellen aan hun gasten, dus een klein beetje Apostel van de Cubaanse Zaak zijn ze soms wel. Had trouwens ooit een gids die bij zo´n vergadering al kritiek uitte op het project dat werd uitgelegd. Hij mocht daarna een aantal weken geen reis doen, vertelde hij me. In de bus schroomde hij niet nog meer kritiek te spuien.

 

Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: