Een weblog op Cuba

Een tijdje geleden een vervelend stukje geschreven over onze burgemeester in Salamanca, Julián Lanzarote. De slechtste burgemeester van Spanje stond er boven het verhaal. Gelukkig kon ik de volgende dag nog gewoon over straat, werd ik niet door zijn vrienden opgewacht in het steegje net achter de Plaza Mayor wanneer ik café El Bolero verliet, werd water, gas en licht niet afgesneden en keken vrienden me niet opeens met de nek aan.
Dit kan Cubaanse bloggers wel zomaar overkomen. Cyberdissidenten worden ze genoemd, al zeggen ze zelf dat ze zich niet met politiek bemoeien. De laatste weken wordt door Cubaanse bloggers veel geschreven over de dood van de dissident Orlando Zapata Tamayo die in hongerstaking was gegaan. Maar de blogs gaan ook over de transportproblemen, het bezuinigen op electriciteit, waardoor Cubanen soms uren zonder stroom zitten, het ontbreken van voorzieningen in ziekenhuizen, etc.
 
Op de foto uit El Pais van 4 januari, Claudia Cadelo met een politiebekeuring en achter haar de ironische tekst I love Minint, het ministerie van Binnenlandse zaken. Het adres van haar blog is  http://octavocerco.blogspot.com. Ook te lezen in onder andere het Frans, Engels en Italiaans.
 
Toen Raúl Castro in februari 2008 aan de macht kwam, legde hij een loopplank over de kloof die de Cubaanse jongeren van het internet scheidde. Het was niet langer verboden een computer aan te schaffen en Cubanen kregen toegang tot hotels waar ook toeristen komen (en dus toegang tot de cyberruimten, waarover bijna ieder hotel beschikt).
Maar er zijn weinig Cubanen die daarvan gebruik kunnen maken, omdat een uurtje internetten ongeveer 4 euro kost, eenderde van een gemiddeld maandsalaris. En met de traagheid van het netwerk heb je al snel een uur nodig om iets met je blog te doen. Bovendien is het internet zwaar gecensureerd, kunnen Cubanen niet zo maar iedere site bezoeken. Ook is het op veel plaatsen verboden om USB-sticks of cd’s te gebruiken. Sommige  bloggers kunnen zelfs niet eens hun eigen blog openen. Om teksten te kunnen plaatsen, bellen ze de verhalen door naar vrienden in bijvoorbeeld Spanje of de VS.
 

Meer dan tweehonderd Cubaanse bloggers zijn er inmiddels actief, waarvan de bekendste Yoani Sánchez is,  een blogger van het eerste uur (op de foto rechts). De naam van haar weblog, Generación Y, is een eerbetoon aan alle meisjes die in de ‘Sovjet-jaren’  van Cuba werden geboren, opgroeiden met Russische poppen en een Russische voornaam kregen, zoals  Yusnielis, Yanisleidi, Yoandri, Yusimí en Yuniesky. Ze won al veel internationale prijzen met haar weblog, waaronder in 2008 de Spaanse journalistieke prijs Ortega y Gasset van El País. Ze kreeg toen geen uitreisvisum van de Cubaanse regering om haar prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. De site van Yoani Sánchez is ook in het Nederlands beschikbaar: http://www.desdecuba.com/generaciony_nl.
 
Morgen naar Cuba, de laptop gaat niet mee, dus de komende twee weken waarschijnlijk weinig verhalen op deze weblog. Wie meer wil lezen over Cuba, hier een verwijzing naar een aantal pagina’s met overzichten van Cubaanse weblogs, sommigen dus ook in het Engels.

www.vocescubanas.com

www.desdeCuba.com

www.convivenciacuba.es

www.penultimosdias.com

www.cubaencuentro.com

Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: