Een bar cutre als een schilderij

 

Helaas! De foto is mislukt! Dit is niet de foto van een klein oud mannetje dat gebogen over de krant zit aan het tafeltje bij het raam. De krant ligt er wel, maar het oude baasje en de juiste lichtval ontbreken. Nu verlichten de tl-buizen de ruimte al, terwijl op andere dagen als ik ´s ochtends langsloop op weg naar de kiosk de bar nog is gesloten. De gelige gordijnen zijn dan al wel geopend, maar binnen is het nog vrij donker. En dan zit aan het tafeltje bij het raam dat oude mannetje in het zonlicht dat binnenvalt. Prachtig voorbeeld van clair-obscur, een schilderij waardig.
Het oude mannetje is de schoonvader van Gerardo, eigenaar van de bar, hier in de wijk. Een zogenaamde bar cutre, zoals ze in Spanje zeggen. Cutre is een woord dat moeilijk is te vertalen. Verlopen, armoedig, verpauperd, niet van deze tijd, zijn woorden die in de buurt komen, maar je moet in een bar cutre zijn geweest om te weten wat het is. Ik kom graag in dit soort cafés. Zelfgestookte likeuren, een glas wijn voor vijftig cent, aan de muur een kalender van het lokale garagebedrijf met foto’s van halfontblote dames, mannen die er kaart spelen of domino, een prijzenkast van de voetbalclub die door de bar wordt gesponsord. Door het raam van het toilet kijk je zo op straat en vanaf de straat kijk je dus zo het toilet in, weliswaar op Nederlandse schouderhoogte.
El Barco, de boot, heet de kroeg van Gerardo. Rechts op de  foto boven dit verhaal is nog een glimp op te vangen van de enorme schildering van een Spaans karveel op volle zee. En achter de bar hangt een kop van een wild zwijn. Toen in Spanje de serie Alf, die buitenaardse harige knuffel, van de buis werd gehaald, ging het gerucht in de wijk dat Gerardo hem had geschoten en zijn kop als trofee aan de muur had gehangen. Hier is in dertig jaar niets veranderd, vertelde mij een vriend die me de eerste keer uitnodigde naar binnen te gaan. Cutre dus, maar ook een voorbeeld van het Spanje van nog niet eens zo heel lang geleden en niet alleen te vinden in Salamanca maar in heel Spanje.
Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: