Aliste en Aznar in Salamanca

De kogel kwam niet van links. Ook niet van rechts. Er was gewoon een bom onder zijn auto geplaatst. Een pendule deed de rest. Tiktak, tiktak. Hij bracht zijn dochtertje naar school. Vandaag zaten ook haar twee vriendinnetjes op de achterbank. Bij school kreeg papa nog een kus en daarna op weg naar het werk. Op 150 meter van de kazerne sloeg de pendule de beslissende slag. Patsboem. Het was de tweede keer dat ETA toesloeg in Salamanca.
Kapitein Juán José Aliste Fernández kon het wel navertellen. Hij vroeg om hulp. Er kwam een ambulance. Een been verloor hij bij de ontploffing. Het andere been werd in het ziekenhuis geamputeerd. En daar zat hij, bijna vijftien jaar later, in een rolstoel op de Plaza Mayor, als een van de vierhonderd slachtoffers van het terrorisme die het afgelopen weekeinde bijeenkwamen in Salamanca. Om lief en leed te delen, ervaringen uit te wisselen en stil te staan bij het terrorisme, of dat nu van de ETA is of Al Qaida.
Maar in Spanje is het terrorisme ook een politieke zaak, al werd ooit door de twee grote partijen, de PSOE en de PP een herenakkoord gesloten dat het terrorisme buiten iedere politieke discussie moest blijven. In de praktijk blijkt het onmogelijk om de verschillende verenigingen van slachtoffers van het terrorisme achter een spandoek te krijgen en gaat het er wel om of de kogel van links of rechts komt.
Ook nu weer in Salamanca. Het begon al toen de prominente genodigden werden voorgesteld. Groot applaus bij de naam van de ex-premier van de PP, José Maria Aznar, ooit met de schrik vrijgekomen bij een aanslag van ETA. Aznar, president en kom terug, kom terug, smeekte vooral de ouderen onder het publiek. Er werden stickertjes uitgedeeld van de Spaanse vlag, zoals die in de tijd van Franco bestond, dus met de adelaar in het midden. Het straatnaambordje van de pas geopende straat, gewijd aan de slachtoffers van het terrorisme was al een paar keer besmeurd. Waarschijnlijk door links.
Aan het einde van de bijeenkomst werd kapitein Aliste geïnterviewd door de lokale televisie, maar er keek al niemand meer naar hem om. Alle aandacht ging uit naar Aznar. De politie moest er aan te pas komen om opdringerige fans bij hem weg te houden.  
Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: