Verkleed voor de stieren uit

Voor het echte carnaval in Spanje moet je naar de Canarische Eilanden. Op Tenerife en Gran Canaria doet het feest weinig onder voor het carnaval van Rio. Een aangename bijkomstigheid daar is het heerlijke klimaat. Bij een temperatuur van 21 graden is het plezieriger carnaval vieren dan bij een temperatuur rond het vriespunt, zoals hier in Salamanca.
Wij rillen nu nog van de kou na een dagje Carnaval del Toro, het stierencarnaval van Ciudad Rodrigo. Iedereen kent waarschijnlijk de beelden van Pamplona. Als tijdens de feesten van San Fermín honderden feestvierders door de straten rennen met een kudde stieren en ossen op hun hielen. Er zijn meer dorpen die deze traditie hebben opgenomen in hun feestprogramma, maar waarschijnlijk is Ciudad Rodrigo de enige stad in Spanje waar met carnaval de stieren door de straten rennen.
Ciudad Rodrigo heeft wat met stieren. De stad ligt in de zogenaamde dehesa-streek, een gebied met steeneiken, waarvan de eikeltjes worden gegeten door de Iberische varkens, heel belangrijk voor een lekkere ham. En er zijn veel haciendas, waar het bijzondere ras van de toro bravo wordt gefokt, de dappere stier. Als je met de auto door de streek van Ciudad Rodrigo rijdt, bijvoorbeeld van Salamanca naar de Portugese grens, Ciudad Rodrigo is de laatste grote plaats voor de grens, kan het gebeuren dat je opeens in het veld een groepje Castiliaanse cowboys een groep van die gevaarlijke zwarte stieren ziet opdrijven.
Dat is ook een van de hoogtepunten van het carnaval, als de stieren vanuit het veld naar de stadspoort worden gedreven. Daar worden ze opgewacht door honderden jongeren, die allemaal dezelfde droom hebben. De held worden van het carnaval. En daarvoor sloven ze zich graag uit. Voor de stier uitrennen of er naast rennen, dat is niet stoer genoeg.
Het machismo komt pas echt naar voren op de Plaza Mayor, die voor de gelegenheid is verbouwd tot plaza de toros, het stierenplein. Die naam stamt uit de tijd dat er nog geen arena´s waren en de stierengevechten op de plaza mayor werden gehouden. Om de held te worden, moet je vooral niet bang zijn en dat proberen de stoere knapen door over de stier te springen als die op hen afrent. Dat gaat als volgt. Een groepje kameraden daagt de stier uit. Op een paar meter achter dat groepje staat de toekomstige held. Als de stier de aanval inzet, wijkt het groepje uiteen, rent de held naar voren en springt op tijd omhoog. Als hij weer neer komt, heeft hij de stier achter zich gelaten. Het gaat niet altijd goed, maar dat mag de feestvreugde niet bederven.
Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: