Op zondag naar de Rastro

Zondag rustdag? Voor veel Madrilenen niet. Iedere zondag trekken ze naar de wijk La Latina, naar de Rastro, waar ze wekelijks met duizenden bij elkaar komen op de beroemdste openluchtmarkt van Spanje. Waar in Amsterdam met Koninginnedag een keer per jaar het hele huishouden op straat te koop wordt aangeboden, daar gebeurt dat in Madrid iedere zondag. Een festijn dat is uitgegroeid tot het favoriete zondagse uitje. 
De wijk La Latina ligt in het oude centrum van Madrid. Het is de wijk waar de castizos wonen, de échte Madrilenen, zoals de Cockneys dat in Londen zijn. Ze zeggen dat ze afstammen van de Spaanse koningen. Je herkent ze snel, oude mannen keurig in het pak, dikke sigaar in de mond en dames in lange bontmantels.
 
De mannen van de Rastro. Vanuit mijn appartement, drie hoog aan de Calle Bastero hoorde ik ze iedere ochtend.  Eerst het kabaal van de ijzeren rolluiken die omhooggingen, het vertrouwde geluid van het begin van een nieuwe dag. Dan kwamen de mannen naar buiten en begonnen de gesprekken over het voetbal, het weer, en het leukste vermaak, elkaar in de maling nemen. ‘Ga je de duif voeren? Niet teveel eh? Anders wordt-ie te dik, net als jij al bent.’
 
Doordeweeks sleutelen en timmeren ze aan hun koopwaar om dat zondag op straat te zetten. Ze trekken  hun zondagse pak aan en wachten tot Madrid ontwaakt en naar de markt komt. In de jaren dat ik in Madrid woonde, was ik graag op de Rastro. Eerst de krant kopen om die bij een kop koffie in een bar te lezen en dan met de stroom mee langs de kramen en de uitstallingen op straat.
 
Calle de Mira el Rio Alta, Calle de Rodrigo de Guevara, Calle de Santa Ana, Plaza del General Vara del Rey, Ribera de Curtidores, dat zijn de straten die het meest de sfeer van de authentieke Rastro hebben behouden. Daar loopt het aanbod nog uiteen van oude schilderijen, prachtige lijsten, grammofoonplaten, kroonluchters tot boeken en oude typemachines. Aan de noordkant van de wijk, in de straten die dichter bij de Plaza Mayor liggen, wordt vooral kleding en schoeisel aangeboden, iets wat je op iedere wekelijkse markt in een willekeurige plaats aantreft.
 
Het begon eind 15e eeuw met de verkoop van oude kleren in de wijk waar ook de slachthuizen en leerlooierijen waren gevestigd en groeide uit tot de grootste vlooienmarkt van de stad, al zullen veel verkopers de naam vlooienmarkt oneerbiedig vinden. Zij verkopen antiek, zeggen ze, maar de tijd dat er voor een prikkie ook echt iets waardevols te kopen was, is allang voorbij.
 
De naam Rastro betekent spoor en verwijst naar het spoor van bloed dat op straat achterbleef bij het verslepen van de huiden van de slachthuizen naar de leerlooierijen. Tegenwoordig wordt het woord Rastro ook uitgelegd als het spoor dat je op weg helpt om je gestolen spullen terug te vinden. En het is de plaats waar spullen worden gestolen. Iedere toerist die bij het bureau van toerisme informeert naar de Rastro krijgt een rits aan veiligheidsvoorschriften mee, want in de zee van mensen, zijn toeristen altijd het eerste slachtoffer.
Maar dat is dan ook het enige ongemak. De drukte is dat opmerkelijk genoeg niet. Het is opvallend dat iedereen in hetzelfde ritme langs de kramen slentert, geen gedoe met ellebogen of schouderduwen. Misschien komt het door de zondagse loomheid die boven de menigte hangt.
 
En na een paar uur rondneuzen is het heerlijk om de cafés in te duiken, kleine biertjes te drinken met uiteraard de heerlijke hapjes daarbij, zoals gefrituurde inktvisringen, garnalen of de typische  Madrileense callos, pens, een heerlijke lekkernij, al doet de naam anders vermoeden. Voor de gezelligste barretjes moet je het gebied van de Rastro verlaten. Even de calle de Toledo oversteken, naar de Plaza de la Paja en Plaza Puerta de Moros. En voor de duidelijkheid, op de Rastro mag je afdingen, maar een zondag op de Rastro is onbetaalbaar.
Anuncios

Etiquetas:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: