Een facelift voor Toledo

El Greco keek langs zijn schilderij en zag dat het goed was. Zojuist had hij een van de mooiste uitzichten ter wereld op het doek gebracht. Hij zat aan de overkant van de Taag en keek uit over Toledo, keizerlijke stad met haar robuuste alcázar en gotische kathedraal, waarvan de toren triomfantelijk boven de stad uitsteekt. Een stad die krioelt, waar het eenvoudig verdwalen is in de smalle straatjes. Wat El Greco in 1608 schilderde en twee jaar later vanuit een ander perspectief vastlegde, is hetzelfde panorama dat eeuwen later door duizenden, misschien wel miljoenen toeristen op de foto is gezet.
 
Het uitzicht op Toledo behoort tot een van de mooiste schouwspelen ter wereld, zoals het uitzicht vanaf hotel Los Jazmines op de tabaksstreek in de vallei van Viñales op Cuba dat ook is, of het uitzicht vanaf het pleintje van San Nicolás op het Alhambra met op de achtergrond de Sierra Nevada in Granada.
 
Vooral het idee dat sinds de tijd van Doménikos Theotokópoulos, of El Greco voor de Spanjaarden, bijna niets aan Toledo is veranderd, maakt het uitzicht zo bijzonder.
Maar daar komt dus nu verandering in. De plannen liggen al klaar, meldde El País gisteren. Over een paar jaar kunnen we vanaf het uitzichtpunt van El Greco aan de rechterkant een kabelbaan de stad in zien zweven en aan de linkerkant zien hoe een andere kabelbaan opstijgt vanuit de Taag richting het parkje achter de voormalige synagoge van Tránsito.
 
Aan de oever komen restaurants, picknickplaatsen, liften en roltrappen. Over de rivier worden loopbruggen gelegd. Zoals Barcelona in de jaren negentig zijn gezicht naar zee draaide, zo wil Toledo naar de Taag. En dat gaat nu nog moeilijk. Op sommige plaatsen in de stad is het niveauverschil meer dan vijftig meter, gaat het afdalen door straatjes die steil naar beneden lopen, of, nog vervelender, naar boven.
 
Weg fijn stekje om even uit het toeristische gekkenhuis, dat Toledo soms is, te ontsnappen en weg te dromen in het gras bij de rivier, waar verder niemand komt omdat de afdaling zo steil is. Weg middeleeuws uitzicht vanaf de overkant van de Taag.  
Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: