Met de trein naar Madrid

Het was alweer even geleden dat ik de trein naar Madrid had genomen. Want als je op een bepaalde tijd in Madrid moet zijn, is de trein niet de beste optie. Bovendien gaat er ook maar zeven keer per dag een trein naar Madrid, terwijl er ieder uur en soms ook op de halve uren bussen naar Madrid rijden. En die zijn ook nog eens sneller in Madrid, vooral nu sinds vorig jaar zomer de snelweg tussen Ávila en Salamanca is geopend.  Al kan de bus zijn voorsprong verspelen als hij vastloopt in de ochtend-of avondspits van Madrid.
Maar dan nog is het altijd maar de vraag hoelang je er precies over doet met de trein. Volgens de dienstregeling is de reistijd 2 uur en 45 minuten, vijftien minuten langzamer dan de bus. Maar dat is dan ook het enige nadeel van de trein, want daartegenover staat een prachtige rit over de Spaanse hoogvlakte en door de bergen van Guadaramma, met als letterlijk hoogtepunt het traject tussen Ávila en Villalba.  Het is de hoogstgelegen spoorlijn van Spanje op een tandradbaan in de Catalaanse Pyreneeën na.
Na Ávila stijgt de trein naar een hoogte van meer dan 1300 meter. De trein gaat door het hart van het gebergte, waar geen wegen zijn, maar paden, die de enkele boerderijen die er staan, verbinden met de bewoonde wereld. De erosie heeft op veel plaatsen het graniet blootgelegd. Afgebrokkelde stenen muurtjes in het landschap herinneren aan de tijd dat de herders met hun schapen door de bergen trokken. Af en toe gaat de trein rakelings langs de diepe afgrond.
Hoewel het eigenlijk gewoon forensen is, bekruipt me in de trein regelmatig een vrolijk vakantiegevoel en gaan mijn gedachten terug naar mijn eerste interrailreizen, toen ik het landschap van Spanje vanuit de trein leerde kennen. Vooral op de reizen dat ik niet aan tijd ben gebonden en het niet uitmaakt als de trein onderweg weer eens een tijdje stilstaat zonder dat iemand ook maar weet waarom.
Anuncios

Etiquetas: , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: