Op bezoek bij de Nederlandse ambassade

De Madrid al cielo, van Madrid naar de hemel.  Het is een bekend Madrileens gezegde. Als je bij de Nederlandse ambassade op bezoek gaat, ben je al aardig op weg, want de Nederlandse vertegenwoordiging is sinds vorig jaar gevestigd op de 36e en 37e verdieping in één van de nieuwe wolkenkrabbers van Madrid.
 
Ik had ze vanaf de grond opgebouwd zien worden, steeds als ik met de trein het station van Chamartin in en uit reed. En omdat ik mijn paspoort moest verlengen, kon ik  nu ook een van deze torens van binnen bekijken en wel de zogenaamde Torre Espacio, eigendom van Grupo Villar Mir en genoemd naar hun makelaarskantoor Espacio. De toren werd ontworpen door de architect Henry N.Cobb van het bureau Pei, Cobb, Freed and Partners. De onderbouw van de toren is vierkant en loopt naar boven toe over in een ovale vorm. De curve die de toren van onder naar boven maakt is berekend volgens de goniometrische formule cosinus. Toen ik dat las, moest ik opeens weer terugdenken aan mijn eerste rekenmachine, sinus, cosinus en tangens. Dus zo ziet cosinus er in het echt uit.
 
De wolkenkrabber staat, met een hoogte van 224 meter, vierde op de lijst van Spanjes hoogste wolkenkrabbers. Nummer één, twee en drie staan naast de Torre Espacio op het terrein van het zogenaamde Cuatro Torres Business Area. Op de gedeelde eerste plaats staan de Torre de Cristal en Torre Caja Madrid, goed voor een hoogte van 250 meter en op de derde plaats de Torre Sacyr Vallehermoso met 236 meter.
 
De torens zijn gebouwd aan de noordkant van de stad op het voormalige trainingscomplex van Real Madrid. Florentino Pérez haalde tijdens zijn eerste termijn als president van de club de hoofdprijs binnen met de verkoop van de trainingsvelden. Zijn constructiebedrijf ACS deed vervolgens goede zaken bij de bouw. De Madrilenen hebben de torens als knipoog naar het zakelijke instinct van Pérez vernoemd naar zijn eerste grote aankopen voor Real Madrid: Figo, Zidane, Beckham en Ronaldo.
 
Bij de ambassade weet niemand naar welke voetbalheld ‘hun toren’ is genoemd. De Nederlandse ambassade is in de buitenste toren gevestigd, dus het zou best de ‘Torre Figo’ kunnen zijn. Op de 36e  verdieping in deze toren, ontvangt de ambassade haar bezoekers. En de lift lanceert je ook direct naar die verdieping nadat je de bezoekerspas voor de censor buiten de lift hebt gehouden.
Je kunt dus niet even uitstappen bij het kantoor van Red Bull of de ambassades van Groot-Brittannië, Australië en Canada, die in dezelfde toren zijn gevestigd. En je kunt ook niet naar de kapel op de bovenste verdieping (57), die daar onlangs is ingericht. De Christus van de Torre Espacio wordt daar vereerd op initiatief van een van de directeuren van Grupo Villar Mir. Nu moet er nog een lichtbaken komen, zodat gelovigen van kilometers afstand de hoogste kapel van Madrid kunnen zien. Of de directeuren erg gelovig zijn weet ik niet. Misschien kwamen ze op het idee toen tijdens de bouw brand uitbrak op de 40e verdieping.
 
Wie met de metro naar de ambassade gaat, kan het beste uitstappen bij halte Begoña, donkerblauwe lijn nummer 10, uitgang richting ziekenhuis La Paz. Tussen de metrohalte en de toren is een bank van Caja Madrid en ook buiten bij de toren zelf is een pinautomaat. Misschien handig om te weten, want bij de ambassade kun je je nieuwe paspoort niet met een pinpas betalen.

Etiquetas: , , , , , , , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: